foto: LETA
ZZS: ārkārtējās situācijas aizsegā valdošā koalīcija nedemokrātiski pārzīmējusi Latvijas karti
Politiskās partijas "Latvijas Zaļās partija" valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.
Politika
2020. gada 10. jūnijs, 19:11

ZZS: ārkārtējās situācijas aizsegā valdošā koalīcija nedemokrātiski pārzīmējusi Latvijas karti

Jauns.lv

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanas gaita Saeimā ir bijusi nedemokrātiska, bez konsultācijām ar vietējām pašvaldībām un to iedzīvotājiem, turklāt valdošā koalīcija, aizsedzoties ar ārkārtējo situāciju COVID 19 izplatības mazināšanai, pieļāvusi sasteigtu un nepārdomātu novadu reformas īstenošanu, uzskata Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde.

“Jau pirms likums nonāca Saeimā mēs aicinājām iesaistīt pašvaldības un iedzīvotājus, lai tie varētu izteikt viedokļus par novadu robežu maiņu. Ārkārtējā situācija bijusi labvēlīga tam, lai steigā likumu sagatavotu trešajam lasījumam un to pieņemtu bez liekām diskusijām. Šāda novadu robežu pārzīmēšana daudziem Latvijas novadu ļaudīm dzīvi pasliktinās,” uzsver ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Uz nedemokrātisku administratīvi teritoriālās reformas norisi norādījusi gan Satversmes tiesa, šī gada maija spriedumā atzīstot, ka vides un reģionālās attīstības ministra izdotais rīkojums, ar kuru apturēta Ikšķiles iedzīvotāju aptauja, neatbilst Satversmei. 

Savukārt Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Vietējo pašvaldību palāta nāca klajā ar aicinājumu apturēt administratīvi teritoriālo reformu un veikt konsultācijas ar iedzīvotājiem un pašvaldībām.

Turklāt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta izskatīšana Saeimā attālinātā režīmā jeb e-saeima vidē ir saistīta ar vairākiem Saeimas Kārtības ruļļa normu pārkāpumiem, kas ZZS ieskatā dod pamatu izvērtēt iespējas vērsties Satversmes tiesā un apstrīdēt novadu reformas likumību. 

ZZS akcentē, ka Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nekādā mērā neatbilst Saeimas 2019. gada 21. marta paziņojumā “Par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu” paustajam solījumam “izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām”.

Tā vietā notikusi nereti politiski motivēta pašvaldību robežu pārbīdīšana. 
Līdz ar to ZZS valde vienojusies atbalstīt tās pašvaldības vai to iedzīvotājus, kas nolems vērsties Satversmes tiesā un apstrīdēt Saeimas pieņemto likumu.