Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas mazinās ierobežojumus sabiedriskās ēdināšanas vietās
Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas tiks mazināti ierobežojumi sabiedriskās ēdināšanas vietās - pie galda iekštelpās varēs atrasties līdz četriem cilvēkiem, bet ārtelpās - līdz astoņiem cilvēkiem, turklāt apmeklētājiem nebūs jāievēro divu metru distance, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts "Epidemioloģiskās drošības pasākumi un pretepidēmijas pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai".
Līdz šim virkne pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai minēta Ministru kabineta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", tomēr ārkārtējā situācija izbeigsies 9.jūnijā. Tāpēc VM izstrādātajā noteikumu projektā iekļauti epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.
No noteikumu projekta izriet, ka arī pēc 9.jūnija sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos būs jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem, bet uz apmeklētājiem, kuri sēž pie viena galdiņa, neattieksies prasība ievērot divu metru distanci.
Vienlaikus spēkā būs nosacījums, ka pie viena galdiņa iekštelpās varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki. Ārā pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā astoņi cilvēki, kas nav no vienas mājsaimniecības.
Ņemot vērā to, ka atrodoties pie viena galdiņa, ir augstāks inficēšanās risks, šo nosacījumu mērķis ir ierobežot to cilvēku skaitu, kas atrodas paaugstināta inficēšanās riska apstākļos, skaidroja VM.
Vienlaikus ministrijā norādīja, ka ierobežojums cilvēku skaitam pie viena galdiņa ēdināšanas uzņēmumā tiks pārskatīts 1.jūlijā atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai.
Tāpat, lai pēc iespējas maksimāli samazinātu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu klientiem iespēju pārnest infekcijas ierosinātāju uz galda piederumiem, kuri bieži vien netiek piedāvāti individuāli, bet pašapkalpošanās ceļā, ēdinātājam katrs apmeklētājs būs jānodrošina ar individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī atsevišķi jāizsniedz salvetes.
Tāpat, lai pēc iespējas samazinātu iespēju infekcijas ierosinātāju pārnešanai no patērētāja uz patērētāju, ēdinātājam būs jānodrošina galdiņu dezinfekcija pēc katra patērētāja.
No noteikumu projekta izriet, ka ēdinātajam būs arī jānodrošina apmeklētājam iespēja iegādāties ēdienus līdzņemšanai.