foto: Ernests Dinka, LR Saeima
Pieņemts Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumprojekts
Politika
2020. gada 5. jūnijs, 15:26

Pieņemts Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumprojekts

Jauns.lv / LETA

Saeimas šodien galīgajā lasījumā pieņēma Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumprojektu, ar kuru noteikta kārtība slimības ierobežošanai pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Komisija noraidīja opozīcijas priekšlikumu no likumprojekta izslēgt nodaļu, kas regulē personu tiesību ierobežojumus.

Deputāti arī vienojās noteikt, ka likums būs spēkā tik ilgi, kamēr pastāvēs epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību. Ministru kabinetam (MK) vismaz reizi trīs mēnešos būs jāsniedz Saeimai ziņojums par epidemioloģiskās drošības draudiem saistībā ar Covid-19 izplatību. Saeima atzīs likumu par spēku zaudējušu ar atsevišķu likumu.

Iecerēts, ka 9.jūnijā noslēgsies valstī 13.martā izsludinātā ārkārtējā situācijā. Jaunais likums ļaus valdībai elastīgāk rīkoties Covid-19 ietekmes mazināšanas jautājumā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

No likuma mērķa izriet, ka ir jāatjauno vispārējā tiesiskā kārtība pēc ārkārtējās situācijas noteiktā termiņa beigām. Likums nosaka valsts institūciju darbības pamatprincipus un valsts institūciju un privātpersonu tiesības un pienākumus valsts apdraudējuma novēršanai un pārvarēšanai pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas.

Likumā noteikts, ka publisko pasākumu, sapulču, gājienu un piketu organizatoriem pieteikumā pasākuma rīkošanai būs pienākums norādīt, kādā veidā pasākumā tiks nodrošināta epidemioloģiskā drošība un piesardzība.

Ar jauno likumu MK arī saglabās tiesības noteikt arī prasības un kārtību sociālās distancēšanās nodrošināšanai un vienlaicīgi pieļaujamo personu skaitu.

MK arī noteiktas pilnvaras Covid-19 infekcijas apdraudējuma kontekstā regulēt izglītības procesa organizēšanas nosacījumus un kārtību. Tāpat valdībai sniegta iespēja risināt izglītojamo ēdināšanai jau iepriekš piešķirto resursu atbilstošu novirzīšanu pakalpojuma nodrošināšanai, ja radušās korekcijas izglītības procesa organizēšanā.

Noteikts, ka pēc ārkārtējās situācijas beigām sociālās aprūpes centri varēs uzņemt jaunus klientus, ja tie spēs nodrošināt epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Lai sekmētu epidemioloģisko drošību un nodrošinātu nepārtrauktu, prognozējamu individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču rezervju centralizētu iegādi institūciju vajadzībām arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, bez īpaša tiesiska režīma izsludināšanas medicīnisko rezervju iepirkumus turpinās veikt Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

Likumā noteiktas arī citas prasības.

Ar šī likuma spēkā stāšanos spēku zaudēs likums "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību".

Tāpat Saeimas deputātu vairākums šodien piekrita precizēt jaunā Covid-19 likuma nosaukumu un mērķi.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) rosināja precizēt likuma nosaukumu, piedāvājot to saukt par Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu. Analoģisku priekšlikumu iesniedza arī Saeimas Juridiskais birojs.

Ministrs rosināja grozīt arī sākotnējo likuma mērķi. Līdz šim tika noteikts, ka tiesību akta mērķis ir noteikt pasākumus valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai, īpašos atbalsta mehānismus, kā arī izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Tomēr Reirs rosināja par likuma mērķi noteikt vispārējās tiesiskās kārtības atjaunošanu pēc ārkārtējās situācijas noteiktā termiņa beigām, paredzot atbilstošu pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības izraisīto seku pārvarēšanai, īpašos atbalsta mehānismus un izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, lai nodrošinātu sabiedrības ekonomiskās situācijas uzlabošanos un veicinātu valsts tautsaimniecības stabilitāti.

Iepriekš, kad likumprojekts Saeimā tika izskatīts pirmajā lasījumā, vairāki opozīcijas deputāti kritizēja likuma mērķi, paužot viedokli, ka tam tiesiskā valstī neesot ne jēgas, ne juridiska pamatojuma.