foto: EPA/Scanpix
Arodslimību sarakstā iekļauj arī saslimšanu ar Covid-19
Sabiedrība
2020. gada 4. jūnijs, 20:47

Arodslimību sarakstā iekļauj arī saslimšanu ar Covid-19

Jauns.lv / LETA

Noteiktās situācijās ārstu komisija Covid-19 izraisītās saslimšanas varēs uzskatīt par arodslimību, paredz ceturtdien valdības sēdē atbalstītie noteikumu grozījumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdība nolēma papildināt infekcijas slimību sarakstu, nepārprotami nosakot, ka arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība var tikt attiecināta arī uz saslimšanu ar Covid-19. Šajos noteikumu līdz šim jau bija iekļautas bioloģisko faktoru izraisītās slimības, tajā skaitā infekcijas slimības, kas radušās, veicot darba pienākumus veselības aprūpes, profilakses un sociālā darba nozarē vai citos dienestos, un kuru izcelsmē ir pierādīta darba vides riska faktoru nozīme.

Tagad "Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtībā" arodslimību izraisītājfaktoru klasifikācijā tiks iekļauta koronavīrusu dzimta.

Atbilstoši arodslimību izmeklēšanas kārtībai, ja cilvēkam tiks konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai attiecīgās pazīmes un viņš ir pakļauts kaitīgu darba vides faktoru iedarbībai, viņam būs tiesības prasīt ģimenes ārstam, lai tiktu noteikts, vai konstatētā slimība ir arodslimība.

Anotācijā tiek skaidrots, ka, ņemot vērā Covid-19 slimības gaitu un ilgumu, arodslimības diagnozes noteikšana Covid-19 gadījumā būs aktuāla, ja personai būs veidojušās slimības komplikācijas - veselības sekas, kas ietekmē vai var ietekmēt personas dzīvi un darbaspējas.