foto: Daugavas vanagi ASV/"Facebook
Mineapoles latvieši neiedomājama posta vidū lūdz par mieru
Mineapoles latviešu luterāņu draudzes mācītājs Dāgs Demandts aicina visus lūgt par mieru, kad ASV Dvīņu pilsētas piedzīvo neiedomājamu postu un nemierus.
Novadu ziņas
2020. gada 2. jūnijs, 04:08

Mineapoles latvieši neiedomājama posta vidū lūdz par mieru

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mineapoles-Sentpolas (ASV) latviešu luterāņu draudzes mācītājs Dāgs Demandts, kura mājas un arī latviešu draudzes dievnams ir netālu no vietas, kur pirms nedēļas, 25. maijā, notika afroamerikāņa Džordža Floida aizturēšana un nogalināšana, kas izraisīja vardarbīgus protestus un grautiņus, Vasarsvētkos, 31. maijā, visām Amerikas latviešu draudzēm izsūtījis lūgšanas tekstu:

“Mēs nākam pie Tevis, Kungs, kad Dvīņu pilsētas (Mineapolisa jeb Mineapole kopā ar štata galvaspilsētu Seintpolu un gandrīz 200 piepilsētām veido tā saucamo Dvīņu Pilsētu (Twin Cities) aglomerāciju, kas ir sestā lielākā aglomerācija ASV ar aptuveni 3,2 miljoniem iedzīvotāju – red.), Mineapole un Sentpola, piedzīvo dziļas sāpes un bēdas. Mēs sērojam par Džordža Floida nogalināšanu, kurš nevajadzīgi nomira zem Mineapoles policista ceļgala. Mūsu kopiena sēro par vēl vienu melnā cilvēka nāvi pārmērīga spēka dēļ. Mēs pievienojamies viņa ģimenei un visai Mineapolei ar aicinājumu uz taisnīgumu. Kungs, Tu mūs sauc, lai mēs aizsargātu un cienītu ikviena cilvēka dzīvību – melna, balta vai brūna. Vadi mūs, Kungs, rīkoties, neklusēt, cīnīties pret rasismu, izlīgt, veicināt pārmaiņas un, galvenais, mīlēt. Mēs lūdzam par mieru laikā, kad Dvīņu pilsētas piedzīvo neiedomājamu postu un nemierus. Sargā mūs, Tavus bērnus, sargā mūsu ģimenes, Mineapoles latviešu un visas Dvīņu pilsētu draudzes, visus, kuri cieš šajā laikā. Kungs, mēs lūdzam, uzklausi mūsu lūgšanu. Āmen!”

foto: Daugavas vanagi ASV/"Facebook
Mineapoles latviešu luterāņu draudzes mācītājs Dāgs Demandts aicina visus lūgt par mieru, kad ASV Dvīņu pilsētas piedzīvo neiedomājamu postu un nemierus.

Dāgs Demandts kopā ar ģimeni bažās par drošību pārcēlies  uz citu dzīvesvietu un intervijā Latvijas Radio paudis cerību, ka šie protesti nesīs politiskas pārmaiņas, jo sen nepieciešamas reformas policijā, kurā vērojama rasisma klātbūtne.

“Es dzīvoju tieši rajonā, kur šie nemieri sākās un policijas iecirknim tika uzbrukts. Nākamajā naktī to nodedzināja. Nākamajās naktīs bija milzīgi nemieri, kad policija vienkārši devās prom un tika izsaukti zemessargi, kas arī nespēja kontrolēt situāciju. Vairākas bankas un pārtikas veikali, piemēram, trīs veikali mūsu rajonā, nodega. Bankas un aptiekas arī. Tātad ļoti kritiska situācija. Liela daļa pilsētas, kur mēs dzīvojam, ir pilnīgi sagrauta,” Latvijas Radio stāstīja nemieru epicentrā nonākušais latviešu draudzes mācītājs.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon

Savā “Facebook” lapā 31. maijā viņš ierakstījis: “Mēs ar ģimeni šovakar nolēmām doties uz ziemeļiem un lieki neriskēt. Mēs esam drošībā. Arī latviešu luterāņu baznīca ir drošībā. Pagājušajā naktī šeit Mineapolisā bija ļoti slikti. Manas ģimenes apkaimes pārtikas veikali, banka, aptieka, bibliotēka iznīcināta”.