Skolotāju cunfte pošas streikam - jaunais algu modelis esot brāķis
Izglības ministre Seile (no kreisās) un pedagogu pārstāve Inga Vanaga. Vanaga uz jautājumu kad varētu notikt streiks, atbildēja, ka visdrīzāk tas varētu būt novembrī.
Sabiedrība
2015. gada 20. oktobris, 09:16

Skolotāju cunfte pošas streikam - jaunais algu modelis esot brāķis

Jauns.lv

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jauno pedagogu algu modeli sauc par brāķi un pastāv iespēja, ka novembrī tiks rīkots streiks, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga atzina, ka jauno modeli par brāķi sauc ne tikai LIZDA, bet arī citi sociālie partneri un pašvaldības, kuru viedoklis tika uzklausīts strādājot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) darba grupā.

"Mēs un citas iesaistītās puses esam darījušas visu ko spējuši, bet pagaidām izskatās, ka ir notikusi laika novilcināšana, lai pieņemtu valsts budžetu. LIZDA trešdien notiks padomes sēde, kurā tiks lemts par pozīciju jautājumā, kas saistīts ar streika rīkošanu," sacīja Vanaga.

Ņemot vērā atšķirības veiktajos aprēķinos par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ietekmi uz izglītības darbinieku algām un darba slodzi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un LIZDA vienojās līdz nākamajai pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēdei precizēt savus aprēķinus.

LIZDA no IZM sagaida pamatojumu, kāpēc nav iespējams nodrošināt atalgojumu, piemēram, pirmsskolas izglītības pedagogiem, to padarot līdzvērtīgu citu pedagogu algām. Tāpat LIZDA aprēķini nesaskan jautājumā par pedagogu noslodzi saskaņā ar jaunajā modelī iekļauto regulējumu.

Kā ziņots, LIZDA veiktie aprēķini liecina, ka gadījumā, ja pedagogu atalgojuma modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, tad 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli "Nauda seko skolēnam", no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA