foto: Juris Rozenbergs
FOTO: iespaidīgs skats! Rīga no Svētā Jēkaba katedrāles torņa galotnes
Galvaspilsēta no Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles torņa galotnes.
Sabiedrība
2020. gada 28. maijs, 05:20

FOTO: iespaidīgs skats! Rīga no Svētā Jēkaba katedrāles torņa galotnes

Jauns.lv

Jauns.lv bija iespēja uzkāpt ap 800 gadus senās Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles tornī pēc ceremonijas, kā ietvaros tajā uzcelts restaurētais gailis.

27. maija ceremonijā pie katedrāles kopā ar ministru prezidentu Krišjāni Kariņu piedalījās arī kultūras ministrs Nauris Puntulis, Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kā arī restauratoru firmas AS “Būvuzņēmums Restaurators” valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs.

Premjer kopā ar pārējiem minētajiem viesiem žurnālistu klātbūtnē teica īsas uzrunas, pēc kā, ievērojot būvniecības tradīciju, speciālā kapsulā tika ievietoti vēstījumi nākamajām paaudzēm no Baznīcas, Latvijas valdības un restauratoriem.

Rīga no Svētā Jēkaba katedrāles torņa smailes

Jauns.lv bija iespēja uzkāpt ap 800 gadus senās katedrāles tornī pēc ceremonijas, kuras ietvaros tajā uzcelts restaurētais gailis.

gallery icon
82

Pirmā baznīca, kurā sanāca kopā latviešu draudze

“Šī ir ne tikai viena no pirmajām baznīcām, kas tika uzcelta Rīgā. Jēkaba katedrālē sanāca kopā arī pirmā latviešu draudze, tajā ir risinājušies daudzi nozīmīgi notikumi ne tikai katoļiem vai luterāņiem, bet arī visai Latvijas valstij kopumā. Piemēram, Jēkaba katedrālē ir viesojušies divi Romas pāvesti, tajā ir ordinēts pirmais latviešu luterāņu bīskaps Kārlis Irbe. Galu galā – kā būtiska Vecrīgas arhitektoniska dominante tā ir iekļauta arī UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Tādēļ šī vispirms jau ir kultūrvēsturiska celtne, kurai ir valstiski simboliska nozīme, un tāpēc arī mēs par savu pienākumu uzskatām šīs ēkas savešanu kārtībā. Baznīca noteikti darīs visu iespējamo, lai to paveiktu, taču mēs priecāsimies par ikvienu, kurš mums šajā darbā palīdzēs arī turpmāk,” skaidro Zbigņevs Stankevičs, norādot, ka šo ieguldījumu noteikti novērtēs katoļticīgie ne vien Rīgā, bet arīdzan visā valstī.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles tornī atkal "uzlido" gailis

Šorīt, svinīgā ceremonijā, kurā piedalījās arī ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kultūras ministrs Nauris Puntulis un Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps ...

gallery icon
110

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš apmeklē ceremoniju pie Jēkaba katedrāles

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam viens no pirmajiem apmeklētajiem publiskajiem pasākumiem, kur vienuviet pulcējas vairāki desmiti cilvēku, bijusi ceremonija pie Rīgas ...

gallery icon
52