foto: Publicitātes
Rīgas bibliotēkās atgriežas lasītāji
Kultūra
2020. gada 18. maijs, 12:43

Rīgas bibliotēkās atgriežas lasītāji

Jauns.lv

Rīgas Centrālās bibliotēkas nodaļas (Brīvības ielā 49/53) un vairums filiālbibliotēku  atsākušas darbu klātienē, ārkārtējās situācijas laikā nodrošinot pamatpakalpojumus – informācijas resursu pieņemšanu un izsniegšanu, vienkāršo un sarežģīto uzziņu sniegšanu un 15 minūšu piekļuvi datorpakalpojumiem.

Krājums šobrīd nebūs pieejams apmeklētājiem brīvpieejā, bet grāmatas un citus informācijas resursus sameklēs un izsniegs bibliotēkas darbinieki. Zināmā mērā mēs izmantojam praksi no pagājušā gadsimta 50. gadiem, kad bibliotekārs lasītājus sagaidīja aiz letes, bet aiz muguras viņam bija plaukti, no kuriem viņš atnesa pieprasītās grāmatas. Šogad, pēc 70 gadiem, pirms bibliotēkas apmeklēšanas lūdzam iespēju robežās sagatavoties, lai zinātu, pēc kā vaicāt. Labs palīgs šeit būs RCB elektroniskais katalogs un datubāzes.

Lai izvairītos no drūzmēšanās un liekas uzkavēšanās bibliotēkā, aicinām grāmatas un citus informācijas resursus rezervēt jau iepriekš, izmantojot autorizēto sistēmu “Mana bibliotēka”, pa e-pastu vai zvanot bibliotēkai.

Materiāli, kuru izmantošanas termiņš beidzās pēc 2020.gada 11.marta, līdz 9.jūnijam tiks pieņemti bez kavējuma naudas.
Šobrīd nav pieejama informācijas resursu izmantošana lasītavā. Taču ir iespējams vajadzīgo materiālu nokopēt vai ieskenēt. Skenēšana un kopēšana tiek veikta tikai no bibliotēkas krājumā esošajiem informācijas resursiem, līdzatnestos materiālus kopēt un skenēt pagaidām nebūs iespējams.

Katrā bibliotēkā ir iekārtota viena datorvieta apmeklētājiem 15 minūšu izmantošanai: e-pastu sūtīšanai, rēķinu samaksai internetbankā u. tml. Īpaši svarīgi tas ir laikā, kad daudzi cilvēki ir zaudējuši iespēju lietot internetu darbā vai mājās.
Bibliotēkas būs atvērtas ierastajā darba laikā. No 1.jūnija strādāsim pēc vasaras darba laika.

Lasītājiem pagaidām ir slēgtas RCB Bišumuižas filiālbibliotēka (Bauskas ielā 88), Mežciema filiālbibliotēka (Hipokrāta ielā 31), filiālbibliotēka “Pūce” (Andreja Saharova ielā 35) un Vispārējās izglītības iestāžu bibliotēku metodiskā lasītava (Kaņiera ielā 15), kā arī ārējais apkalpošanas punkts Rīgas patversmes Dienas centrā.

Bibliotēkas sniedz pakalpojumus apmeklētājiem, ievērojot divu metru distanci un principu viens apmeklētājs uz 4 m2. Bibliotēkas nodrošinās iespēju ievērot roku higiēnu. Aicinām apmeklētājus izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt bibliotēku, ja jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi.

Lasītāju atnestie informācijas resursi tiek ievietoti karantīnā, un nākamajiem lasītājiem būs pieejami pēc 9 dienām.

Turpinām piedāvāt mūsu lasītājiem arī attālinātos pakalpojumus – attālinātu lietotāju reģistrāciju, 3td e-GRĀMATU bibliotēku, e-žurnālus, kā arī bibliotēkas materiālu kopiju piegādi e-pastā.

Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcijas Periodika.lv un Grāmatu portāls (http://gramatas.lnb.lv) turpinās būt brīvā piekļuvē līdz brīdim, kad tiks paziņots par pretējo.

Tas ir tikai sākums. Pienāks laiks, kad lasītāji bibliotēkas pakalpojumus varēs izmantot pilnā apjomā.