foto: Juris Rozenbergs
"4.maijā mēs nevarējām pulcēties, bet šeit notika pasākums, ko dekorēja policijas klātbūtne": soctīklos nerimst viedokļi par 9. maiju
9.05.2020.
Sabiedrība
2020. gada 11. maijs, 19:16

"4.maijā mēs nevarējām pulcēties, bet šeit notika pasākums, ko dekorēja policijas klātbūtne": soctīklos nerimst viedokļi par 9. maiju

Jauns.lv

Sociālajos tīklos vēl nerimst runas par 9. maija svinētājiem pie Uzvaras pieminekļa. Lielu sabiedrības uzmanību izpelnījies kāds sociālās vietnes "Facebook" stāsts, kurā sieviete publicējusi savu viedokli, norādot, ka 4. maijā cilvēki nav varējuši svinēt savas valsts svētkus, savukārt 9. maijā svinētāju nav trūcis.

Vairāk nekā 3 500 cilvēku dalījušies ar Ritas Evas stāstu, tāpat tas izpelnījies vairāk nekā 1000 komentāru. 

Publicējam fragmentu no sievietes ieraksta.

" 9. maija pulcēšanās Pārdaugavā nav tikai ņirgāšanās par mūsu vecīšiem, kas sēdēja mājās un nevarēja no tām iziet. Par manu vīramāti, kura nomira slimnīcā vientulībā un apjukumā, jo Covid-19 dēļ viņas bērni un mazbērni nevarēja viņu apciemot. Par viņas draugiem, citiem vecīšiem, kas nevarēja ierasties uz viņas bērēm atvadīties. Par cilvēkiem, kas zaudējuši darbu vīrusa dēļ. Par tiem, kas nezina, kā samaksāt īri nākošmēnes, jo viņi nevar nopelnīt, izolējoties mājās. Par bērniem, kas nedrīkst iet uz skolu un tikties ar draugiem.

Iekšlietu sistēma par mums šodien ieņirdza. Noteikums par publisko pasākumu aizliegumu attiecas tikai uz mums - likumpaklausīgajiem?

4.maijā mēs nevarējām pulcēties, lai svinētu savas valsts svētkus, bet šeit netraucēti notika masveidīgs pulcēšanās pasākums, ko dekorēja policijas klātbūtne. "

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šodien noraidījis pārmetumus policijai par kārtības organizāciju 9.maijā Uzvaras parkā, bet norādījis, ka rūpīgi tiks vērtēta likumsargu darba kvalitāte.

"Ministru kabineta izdotais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu neierobežo cilvēku tiesības individuāli apmeklēt jebkuru piemiņas vietu, ievērojot distancēšanās prasības. 4. maijā arī es ar dēlu noliku ziedus pie Brīvības pieminekļa, svinot Latvijas neatkarības atjaunošanu," norādījis Ģirģens. 

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pagaidām atturas vērtēt kārtības sargu darbu, ierobežojot 9.maija svinētāju pulcēšanos, neievērojot noteiktos ierobežojumus.

Kariņš pastāstīja, ka pirmdien uzklausīts iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) mutisks skaidrojums par situāciju 9.maijā. "Atturēšos vērtēt, kamēr nebūs rakstisks skaidrojums ar papildu informāciju," teica politiķis.

Savukārt tieslietu ministrs, Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns sacīja, ka minētais jautājums šonedēļ tiks skatīts Saeimas Iekšlietu komisijā. 

Politiķis uzsvēra, ka jāvērtē būtu ne tikai situācija Rīgā, bet arī citviet, piemēram, Daugavpilī, kur "arī varētu uzdot jautājumus par policijas profesionalitāti".

"Jautājumi ir par taisnības sajūtu cilvēkos - 4.maijā mēs nepulcējāmies un disciplinēt nevarējām svinēt Latvijas svētkus, tad 9.maijs ir kaut kāda izņēmuma diena? Tas nav taisnīgi," secinājis politiķis, piebilstot, ka "valstij lojāli cilvēki nebūtu jāpadara par atkal cietušajiem katrā 9.maijā".

Uzvaras parkā netrūkst "Uzvaras dienas" svinētāju arī pandēmijas laikā (2020.gads)

Citus gadus plaši apmeklētās "Uzvaras dienas" svinības Uzvaras parkā Rīgā šogad nenotiek, ņemot vērā Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, tomēr tas ...

gallery icon
51

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka ilgākā debates šodien koalīcijas sanāksmē bija tieši par 9.maija notikumiem.

"Ģirģena viedoklis bija, ka iekšlietu sistēma bija izdarījusi visu iespējamo, rīkojoties ļoti konsekventi un adekvāti. Gribu teikt, ka Nacionālā apvienība kategoriski nevar piekrist šādam skaidrojumam. Tas, ko liela daļa Latvijas sabiedrības redzēja, bija apkaunojoši. Valsts pārstāvji, kārtības sargātāji, noskatās, kā tiek pārkāptas normas, ko nedēļu pēc nedēļas aicinām ievērot. Redzam, ka ir noticis izņēmums. Mūsu skatījumā ļoti smagi klausīties, ka šis notikušais tiek attaisnots," teica Dzintars.

Jau ziņots, ka Valsts policija un Rīgas pilsētas pašvaldības policija 9.maijā Uzvaras parka apkaimē kopumā fiksējusi 44 pārkāpumus, no kuriem 24 saistīti ar pulcēšanās un fiziskās distances neievērošanu.

Valsts policija pārmetumus jau noraidījusi.