foto: No personīgā arhīva
Francijā dzīvojošā un muzicējošā Ilze: “Šeit situācija ir daudz smagāka un nopietnāka nekā Latvijā”
Francijā tagad valda īsta vasara: Ilze Lejiņa un Freds Ormēns kopā ar meitām Francijas pierobežas pļavā (tālumā – Luksemburgas pilsēta).
Kultūra
2020. gada 7. maijs, 04:35

Francijā dzīvojošā un muzicējošā Ilze: “Šeit situācija ir daudz smagāka un nopietnāka nekā Latvijā”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latviešu saksofoniste Ilze Lejiņa Jauns.lv pastāstīja, ka Francijā pandēmijas laikā ir noteikti daudz stingrāki ierobežojumi nekā Latvijā. Pagaidām neviens arī nevar pateikt, kā viss beigsies. Trīs meitu māmiņa stāsta, ka citu bērnu vecāki savām atvasēm šuj sejas maskas, jo tās būšot vajadzīgas pēc 25. maija, kad bērniem atkal ļaušot iet uz skolu Viņa pati vienreiz nedēļa aiziet uz veikalu pēc pārtikas un dodas pastaigās pa mežu. Un, protams, muzicē.

“Viņš un Viņa” karantīnas laikā Francijas ziemeļaustrumos

Duets “Viņš un Viņa” - latviešu mūziķe Ilze Lejiņa un viņas dzīvesbiedrs franču mūziķis Freds Ormēns ar Maiju, Ievu un ...

gallery icon
14

Talantīgā latviešu mūziķe Ilze Lejiņa, kas pazīstama kā Baltijas pirmā dāmu saksofona kvarteta „n[ex]t” dibinātāja, un viņas dzīvesbiedrs franču mūziķis, džeza saksofonists, dziesmu autors un dziedātājs Freds Ormēns – duets “Viņš un Viņa” koronavīrusa noteiktās karantīnas dienas pavada nelielā Francijas ziemeļaustrumu ciematiņā Volmeranžā, netālu no Luksemburgas, Vācijas un Beļģijas robežām. Jau teju divus mēnešus viņi ik piektdienu internetā publicē Live koncertus – dzīvo uzstāšanos mājās, reizēm pieaicinot trīs meitas - Maiju, Ievu un Kristu (tos var vērot “Viņš un Viņa” “Facebook” un "Youtube" kontos - www.facebook.com/vinsunvina; www.youtube.com/channel/UCE64Kly9Av9llVV7xhXH9FQ.)

Ilze Lejiņa un Freds Ormēns spēlē ne tikai saksofonus, bet arī klavieres, ģitāru, vijoli, kokli un vēl daudzus citus instrumentus. Katru piektdienas vakaru ap aperitīva laiku mūziķi savus klausītājus sagaida ar jaunu programmu, rodot arvien jaunas skaņu sintēzes. Jau kopš dueta sākuma mūzikas risinājumā saklausāma folklora un elektronika, taču pašizolēšanās laikā ideja tiek attīstīta padziļinātāk. Tagad duets plāno izdot savu otro albumu, kas būs jauns un svaigs skanējums starp folkloru un elektroniku.

Ilze Lejiņa Jauns.lv pastāstīja, kāda pašlaik ir situācija Francijā un kā norit viņas ikdiena: “Latvijā situācija ir izteikti labāka nekā Francijā. Taču mūziķiem visur noteikumi vienādi. Koncerti un festivāli ir atcelti, bet mēs turpinām muzicēt un priecēt klausītājus no mājām. Nu jau ir izveidojusies koncertu sērija. Katru piektdienu pulksten 18.00 pēc Francijas laika (pēc Latvijas laika – 17.00) ap aperitīva laiku “Viņš un Viņa” sniedz dzīvo koncertu “Facebook” platformā.

"Ir tādi, kas iegrimst depresijā"

Tagad pie mums ir kā vasarā - ceriņi zied. Mēs dzīvojam Volmeranžā - nelielā ciematā Francijas ziemeļaustrumos, netālu no Luksemburgas, Vācijas un Beļģijas robežām.

Noskaņa uz ielas ir mierīga, mašīnas gandrīz vai nebrauc. Domāju, ka pilsētā dzīve rit aktīvāk. Parki ir slēgti, bērnus dzird spēlējoties māju pagalmos.

Domāju, ka ir divas cilvēku grupas. Vieni, kas gaida atbrīvojumu, lai atsāktu ierasto ritmu, mestos skrējienā. Otra grupa, pie kuras laikam piederam mēs, jau labi saradusi ar mierīgāku dzīves ritmu, izbaudām laiku ar bērniem, izpētām vietējos mežus un, protams, daudz muzicējam. Laiks paskrien nemanot. 

Laikam jau viss atkarīgs no cilvēka paša. Ir tādi, kas iegrimst depresijā, bet citi aktīvi pilnveido sevi.

“Manas draudzenes bērniem sāk šūt sejas maskas”

Karantīnas sākumā bija tāds apjukums, neziņa. Neviens nevarēja skaidri pateikt, cik ilgi būs jāpavada mājās un kad tas beigsies. Arī šobrīd nekas nav skaidrs. Zinām vien to, ka Francijā no 11. maija atsāksies skolas. Izskatās, ka mūsu meitenēm uz skolu būs jāiet 25. maijā.

Nav arī skaidrs, vai arī bērniem būs jālieto sejas maskas. Manas draudzenes jau sāk šūt, jo, iespējams, ka tās būs obligātas ejot uz skolu, bet klasē varēšot noņemt. Pagaidām tie visi ir tikai minējumi.

Francijā situācija ir daudz smagāka un nopietnāka nekā Latvijā, tādēļ arī ierobežojumi ir stingri. Mēs esam pilnīgā pašizolācijā. Reizi nedēļā aizbraucam uz veikalu iepirkt pārtiku. Ejam pastaigās uz mežu. Pārējais laiks “paskrien” nemanot, jo no rītiem ar meitenēm strādājam skolas darbus, bet pēcpusdienās - mūzika un valodas”.

Drošības situācija Francijā: "Ne tālāk par diviem kilometriem!"

foto: No personīgā arhīva
Pašlaik francūžiem jāaprod ar stingriem ierobežojiem – no savas mājas nedrīkst aiziet tālāk par diviem kilometriem.

Latvijas Ārlietu ministrija informē, ka no 17. marta Francijas iedzīvotājiem ir ierobežota pārvietošanās visā valstī. Ir atjaunota robežkontrole. Sabiedriskais transports funkcionē, bet ir būtiski samazināts tā kursēšanas grafiks. Ir slēgtas visas izglītības iestādes, bērnudārzi, restorāni, veikali, kas nav saistīti ar pirmās nepieciešamības preču pārdošanu.

Atļauts iziet no mājas tikai nepieciešamības gadījumos (iegādāties pārtiku, pirmās nepieciešamības preces, apmeklēt ārstu, aptieku, doties uz darbu, ja nav iespējams strādāt attālināti un doties īsās pastaigās ap savu dzīvesvietu – ne ilgāk kā vienu stundu dienā un ne tālāk kā viena-divu kilometru rādiusā). Pārvietoties drīkst tikai ar Iekšlietu ministrijas izdotu dokumenta formu, kas katram iedzīvotājam ir par sevi jāaizpilda. Nepieciešama arī izziņa no darba devēja, ja nav iespējams veikt darbu attālināti. Par noteikumu neievērošanu ir paredzēts sods.

Sākot ar 11. maiju, Francijas reģionos, kur tiks konstatēti mazāk saslimšanas gadījumu, pamazām tiks atcelti stingrās karantīnas noteikumi. Tiks atvērti veikali un pakāpeniski arī skolas (sākumā mazāko klašu skolēniem, vēlāk vidējo klašu skolēniem, vidusskolas paliks slēgtas līdz jūnijam un augstskolas līdz septembrim). Iedzīvotāji drīkstēs pārvietoties bez Iekšlietu ministrijas izdotā dokumenta formas līdz 100 km radiusā no savas dzīvesvietas. Restorāni un kafejnīcas paliks slēgti vismaz līdz jūnijam. Francijas premjerministrs ir brīdinājis Francijas iedzīvotājus par to, ka vasarā nevajadzētu plānot ceļojumus uz ārvalstīm.