foto: LETA
Dūrītis: Lai nenokavētu pieteikšanos studijām ārzemēs, vidusskolu atestāti jāizsniedz ātrāk
Ilmārs Dūrītis.
Viedokļi
2020. gada 29. aprīlis, 08:21

Dūrītis: Lai nenokavētu pieteikšanos studijām ārzemēs, vidusskolu atestāti jāizsniedz ātrāk

Jauns.lv

Lai nekavētu jauniešu iestāšanos augstākajās izglītības iestādēs un varētu objektīvi izvērtēt skolēnu zināšanu līmeni, centralizētie eksāmeni (CE) 12. klasēm notiks. Taču, lai nenokavētu pieteikšanos studijām ārzemēs, vidusskolu atestāti ar CE regulārajiem vērtējumiem jāizsniedz ātrāk, norāda Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas vadītājs Ilmārs Dūrītis.

„Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir jābūt pārliecinātai, ka trūkumi attālinātajās mācībās nebūs galvenais iemesls sliktiem CE rezultātiem, it īpaši tiem skolēniem, kuru iespējas Covid-19 krīzes laikā ir ierobežotākas,” saka Dūrītis.

Lai skaidrotu situāciju, 28. aprīlī, Saeimas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas sēdē, kas bija veltīta valsts CE norisei ārkārtējās situācijas laikā, piedalīties bija aicināts plašs iesaistīto loks - jaunieši, Izglītības un zinātnes ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības un Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas pārstāvji.

Vairākums klātesošo atbalstīja 9. klašu CE atcelšanu, bet 12. klasēm būs trīs obligātie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā un pēc izvēles vienā no svešvalodām. Tāpat būs iespēja izvēlēties papildus eksāmenus. CE ir jānotiek, lai nekavētu jauniešu iestāšanos augstākajās izglītības iestādēs, taču nepieciešams pārdomāt atestāta saņemšanas termiņu, sacīja sēdes dalībnieki.

Izglītības iestāžu pārstāvji norādīja, ka sagaida laikus un precīzi sniegtu informāciju. “Nepieciešams palīdzēt skolām šo procesu organizēt un atbalstīt skolotājus. Ļoti svarīgi ir apsvērt iespēju pārcelt termiņu, kad jaunieši saņem atestātu, lai nekavētu jauniešus tos tālāk iesniegt augstākās izglītības iestādēs,” sacīja arī Dūrītis.

Ja šā brīžā ierobežojumi tiktu mīkstināti, būtu jādomā par iespēju pēc 12. maija skolēniem nodrošināt klātienes konsultācijas. Te gan primārā būs epidemioloģiskā situācija. “Būtiski, lai jaunieši smagi neciestu slikta rezultāta dēļ vienā vai otrā eksāmenā. Mums jāiztur krīze, jāievēro piesardzības pasākumi un jābūt saprotošiem pret skolēniem, kuriem ir papildus stress,” uzsvēra Dūrītis.