foto: Paula Čurkste/LETA
Saulkrastu domē briest apvērsums
Iespējams, Normunda Līča (pa kreisi) dienas Saulkrastu mēra amatā ir skaitītas.
Novadu ziņas
2020. gada 27. aprīlis, 03:53

Saulkrastu domē briest apvērsums

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

"Kas Jauns Avīzes" rīcībā ir informācija, ka drīzumā varētu notikt mēģinājums nomainīt Saulkrastu domes priekšsēdētāju Normundu Līci (Latvijas Reģionu apvienība) ar Nacionālās apvienības pārstāvi Ervīnu Grāvīti. Iemesls varētu būt domes lēmums par Skultes sašķidrinātās gāzes termināļa projekta virzības apturēšanu.

8. aprīlī 14 deputātiem balsojot par un vienam atturoties, atcelts domes 2016. gada lēmums, kurā bija pausts atbalsts termināļa būvniecībai. Dome šādu lēmumu pieņēma, kad tūkstošiem vietējo iedzīvotāju parakstīja petīcijas pret šo projektu, turklāt joprojām nav gatavs ietekmes uz vidi izvērtējums.

Trausla koalīcija

Vienīgais, kurš balsojumā atturējās, bija iepriekšējais mērs Ervīns Grāvītis, kura vadībā pieņemts lēmums par atbalstu terminālim. Viņš pašlaik ir Nacionālās apvienības vadītās Zemkopības ministrijas nozīmētais pārstāvis Skultes ostā.
Jau uzreiz pēc domes balsojuma paklīda runas, ka vārdā nenosaukti savu interešu lobētāji ir gatavi izlietot 30 000 eiro, lai mainītu politisko spēku samēru Saulkrastos. Domē šobrīd ir pieci Nacionālās apvienības, pieci Reģionu apvienības, divi Zaļās partijas, viens Zemnieku savienības un divi neatkarīgie deputāti.
Varu tur trausla koalīcija, kurai ir astoņas balsis no 15, tāpēc pašreizējā mēra likteni var izšķirt tikai viens deputāts. Reģionu apvienības priekšsēdētājs Edvarts Smiltēns intervijā Rīga TV24 lika manīt, ka jau rit intensīvs darbs, lai atrastu šo vienu, vājāko deputātu.

Kam pieder zelta balss?

"Kas Jauns Avīzes" rīcībā ir neoficiāla informācija, ka šis deputāts jau ir atrasts, visticamāk, bijusī kamaniņu braucēja Aiva Aparjode, kura jau vairākkārt mainījusi partijas. Pēdējās pašvaldību vēlēšanās, iekļūstot domē no Nacionālās apvienības saraksta, Aparjode kļuva par neatkarīgo deputāti. Tieši tāpat viņa izdarīja arī pēc iepriekšējām vēlēšanām, kurās startēja no Vienotības saraksta.

foto: Ieva Čīka/LETA
Ervīnam Grāvītim ir savas intereses, lai atgrieztos Saulkrastu novada galvgalī.

Viens no domes deputātiem, lūdzot neminēt viņa vārdu, apgalvo, ka Aparjodei tā nebūšot pirmā reize, kad viņa savu balsi izmanto kā zelta kārti. Atbalstot Grāvīša kandidatūru, viņa no slimnīcas fizioterapeites kļuvusi par sporta centra vadītāju, pēc tam, atbalstot jau Līci, izkaulējusi sev amatu Skultes ostas valdē.
Šoreiz par atkārtotu atbalstu viņai esot apsolīts nodot apsaimniekošanā pašvaldībai piederošo viesnīcu "Baltic Inn". Tuvākā domes sēde attālināti notiks 29. aprīlī. Paliek jautājums, vai viss opozīcijas sešnieks, kas nobalsoja par termināļa projekta apturēšanu, būs gatavi iecelt domes vadītāja krēslā visaktīvāko tā lobētāju.