foto: Edijs Pālens/LETA
Noraida priekšlikumu, kas ļautu dīkstāves pabalstus saņemt vairākās darba vietās
Politiķe Linda Liepiņa sacīja, ka tas būtu tikai godīgi ļaut cilvēkam, kurš iepriekš strādājis vairākās darba vietās, saņemt dīkstāves pabalstus tāpat no vairākām darba vietām.
Politika
2020. gada 22. aprīlis, 11:48

Noraida priekšlikumu, kas ļautu dīkstāves pabalstus saņemt vairākās darba vietās

Jauns.lv / LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šodien noraidīja opozīcijas politiķu priekšlikumu ļaut dīkstāves pabalstus saņemt vairākās darba vietās.

Opozīcijas parlamentārieši bija iesnieguši priekšlikumus likumam "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", rosinot tajā noteikt, ka dīkstāves pabalstu darbinieks var saņemt vairākās darba vietās, nepārsniedzot kopējo noteikto dīkstāves pabalsta summu.

Politiķe Linda Liepiņa sacīja, ka tas būtu tikai godīgi ļaut cilvēkam, kurš iepriekš strādājis vairākās darba vietās, saņemt dīkstāves pabalstus tāpat no vairākām darba vietām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve skaidroja, ka tas būtu sarežģīti administrējams process, turklāt, lai ieviestu šādu kārtību, vēl būtu jāgroza vairāki Ministru kabineta noteikumi.

"Noteikumu grozīšanai nebūtu jābūt par šķērsli uzlabojumu ieviešanai. Mēs redzam, kā tiek grozīti likumi," norādīja deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Politiķe mudināja koalīcijas deputātus pārdomāt šo priekšlikumu un tad, ja tas nav atbalstāms tikai tāpēc, ka tas nāk no opozīcijas, ietvert to savā darbakārtībā un ieviest, tādējādi atbalstot cilvēkus, kuri līdz šim ir strādājuši vairākās darba vietās, lai "savilktu galus".

Vairākums komisijas deputātu minēto priekšlikumu noraidīja.

Kā ziņots, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas uz ekonomiku, Ministru kabinets līdz šim pieņēmis virkni lēmumu, tostarp no valsts budžeta apmaksāt slimības lapas uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2020.gadā atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu un pagarināt uzņēmējiem nodokļu brīvdienas no viena gada līdz trim gadiem.

Tāpat uzņēmumi, kuri atbilst konkrētiem kritērijiem, var pieteikt savus darbiniekus dīkstāves pabalstam, kas ir 75% apmērā no līdz šim saņemtā atalgojuma apmērā, bet ne vairāk 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstiem var pretendēt arī pašnodarbinātie un mikrouzņēmumos strādājošie. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, valsts radīto dīkstāves pabalstu nepiešķir valsts un pašvaldību budžeta finansētajās institūcijās un to kontrolētos komersantos nodarbinātajiem darbiniekiem.

Tāpat iepriekš tika pieņemts lēmums par uzņēmējdarbības atbalstu finanšu instrumentu veidā, ko sniedz attīstības finanšu institūcija "Altum".

Pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iepriekš paustā, Valsts kasē pietiek līdzekļu, lai valsts varētu sniegt atbalstu Covid-19 radīto negatīvo seku novēršanai, kā arī tiek domāts par citiem finanšu avotiem. Kopumā atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro.