foto: jelgava.lv
Koronavīruss Zemgalē: Covid-19 iedvesmo Bauskas dzejnieci, Jelgavā top Pēckrīzes izstāde
Jelgavas pašvaldībā darbojas Operatīvās informācijas centrs, kur piezvanot pa tālruni 8787, pilsētnieki var uzzināt par pieejamo palīdzību un rīcību šajā ārkārtējās situācijas laikā.
Novadu ziņas
2020. gada 15. aprīlis, 06:18

Koronavīruss Zemgalē: Covid-19 iedvesmo Bauskas dzejnieci, Jelgavā top Pēckrīzes izstāde

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ārkārtējās situācijas laikā zemgalieši mobilizējušies, lai pēc iespējas ātrāk un nesāpīgāk pārvarētu šo krīzes laiku. Baušķeniece Valija Reinicāne “palīdzības recepti” pat ietērpusi dzejas rindās. Savukārt Ozolniekos dzīvojošā ķīniete novadniekiem dāvina sejas aizsargmaskas.

Jelgavā ar Covid-19 uzbrukumu cīnās gan praktiski, gan radoši. Lai tirgū vienlaicīgi neiepirktos pārāk daudz ļaužu, tirgus darbinieki skaita, cik pircēju ieiet un iziet no tirdzniecības paviljoniem. Bet, lai cilvēkus atturētu no pārāk lielas iepirkšanās kāres, mākslinieks Raitis Junkers aicina visus sēdēt mājās un veidot darbus Pēckrīzes izstādei.

Koronavīruss iedvesmo Bauskas dzejniekus

Neredzamais “melnais bruņinieks” – Covid-19 vīruss iedvesmo arī dzejdarus un jau top pirmās vārsmas, kurās tas apdziedāts. Laikraksta “Bauskas Dzīve” Literārajā lappusē par to savas pārdomas paudusi Valija Reinicāne:

“Tāpēc lai iedarbinām smadzenes
Kāpēc esam iebraukuši tādā purvā
Grimstot katrs savos muklājos
Kopā ejam bojā no neredzamā koronavīrusa
Redzama kļūst nāve
Cilvēks Radības Kronis
Pats sev uzlika Nāves kroni
Sabruka viss vienā mirklī uz smiltīm būvētais”.

Tālāk viņa savās vārsmās Lieldienu noskaņās mudina glābiņu meklēt ticībā uz Jēzu Kristu.

Ozolniekos dzīvojošā ķīniete novadam dāvina sejas aizsargmaskas

foto: Ozolnieki.lv
Ozolniekos dzīvojošā ķīniete Sintija Žanga Jū novada Sociālajam dienestam dāvājusi sejas aizsargmaskas, par ko saņēmusi sirsnīgu pašvaldības pateicību.

Ozolniekos dzīvojošā ķīniete Sintija Žanga Jū (Yue Zhang) novada Sociālajam dienestam dāvājusi sejas aizsargmaskas, par ko saņēmusi sirsnīgu pašvaldības pateicību. Sintijas vēstule Ozolnieku Sociālajam dienestam publicēta novada mājaslapā:

“Es esmu Ozolnieku iedzīvotāja. Es esmu ķīniete, Latvijā dzīvoju jau astoņus gadus. Janvārī, kad Covid-19 izplatījās Ķīnā, es internetā "Amazon" tirdzniecības platformā nopirku astoņas kastes ar sejas aizsargmaskām no Vācijas, kopā 160 maskas, jo uztraucos, ka šis vīruss izplatīsies arī Latvijā. Lasīju ziņas, ka tagad sociālajiem darbiniekiem Latvijā ļoti trūkst aizsardzības līdzekļu. Es varu dalīties ar četrām aizsargmasku kastēm. Manas maskas ir FFP1, un tās var lietot vairākkārtīgi. Ceru, ka viss ātri pāries un dzīve normalizēsies!”

Jelgavā taps Pēckrīzes izstāde

foto: jelgava.lv
Mākslas studijas “Mansards” audzēkņu darbu kolāža.

Pēc Jelgavas mākslas studijas “Mansards” vadītāja mākslinieka Raita Junkera idejas sākta iniciatīva, ikvienu aicinot ārkārtējās situācijas laikā mājas apstākļos atraisīt radošumu, radot gleznas, zīmējumus, skices un citus vizuālās mākslas darbus, kas pēc tam tiks apkopoti gan virtuālā, gan reālā izstādē.

Mākslinieks Junkers skaidro, ka līdz ar aktuālajiem notikumiem pasaulē un Latvijā arī radošā darba ikdiena kļuvusi citādāka, gan veidojot paša gleznas, gan attālināti strādājot ar studijas “Mansards” jaunākajiem dalībniekiem, kuri paralēli mācībām mājās nodarbojas arī ar mākslu. Izmaiņas ikdienā ļāvušas nonākt pie idejas par aicinājumu radoši izpausties ikvienu, kurš šajā laikā ilgstoši atrodas mājās vai piedzīvo pārmaiņas savā ikdienā un vēlas savas pārdomas par šo laiku ar krāsām, zīmuļiem, kolāžām vai kā citādi izteikt vizuālā darbā. Akcijā var iesaistīties ne vien profesionāli mākslinieki, bet ikviens, kurš šajā laikā radoši darbojas vai vēlas pamēģināt to uzsākt. Darbam jābūt tapušam ārkārtējās situācijas periodā, un akcija ilgs līdz tās beigām. Iesūtītie darbi tiks apkopoti ekspozīcijā, kurai jau dots nosaukums – “Pēckrīzes izstāde”.

“Plānoju, ka sarīkosim gan virtuālu izstādi, gan arī klātienes izstādi studijas “Mansards” telpās, kad šā brīža ierobežojumi būs atcelti. Kad krīze būs beigusies, raudzīsim, kā vēl šos darbus parādīt – iespējams, kaut ko sarīkosim, kad Jelgavas pilsētas bibliotēka svinēs savu simtgadi, kā arī labākie darbi varētu kļūt par pastkartēm,” spriež mākslinieks. Interesi iesaistīties šajā projektā jau izrādījuši vietējie mākslinieki un pat Junkera draugi ārvalstīs. Autori savu darbu fotogrāfijas aicināti sūtīt Junkeram uz e-pastu olraits@gmail.com.

Skaita Jelgavas tirgus apmeklētājus

Lai Jelgavas tirgū vienlaikus nebūtu pārāk daudz apmeklētāju un izslēgtu, ka viņi varētu viens otru aplipināt ar koronavīrusu, tirgus darbinieki-kontrolieri “pīķa stundās” pat skaita apmeklētājus un paviljonos neielaiž pārāk daudz pircēju vienlaikus.

Jelgavas tirgus direktors Andris Vaišļa skaidro, ka tirgus teritorijā ir izvietotas norādes par to, ka pircējiem un tirgotājiem jābūt sociāli atbildīgiem un jāievēro divu metru distance. “Pārtikas preču tirgus daļā uz asfalta un gaļas paviljonā ir sazīmētas brīdinošas līnijas, kas palīdz organizēt divu metru distanci, līdzīgi ir rīkojušies arī tirgotāji rūpniecības tirgus daļā. Tāpat ikdienā pa teritoriju staigā mūsu kontrolieris, kurš, pamanot pulcēšanos, atgādina pircējiem par nepieciešamību ievērot distanci. Brīvdienās, kad apmeklētāju plūsma tirgū ir lielāka, kontroli nodrošina vairāki cilvēki. Domājot par drošību un mazinot vīrusa izplatības risku, nedēļas nogalēs pie gaļas paviljona mūsu darbinieks uzskaita, cik pircēju ieiet un cik iznāk no gaļas paviljona, tādējādi kontrolējot plūsmu un nodrošinot, lai paviljonā vienlaicīgi neatrodas pārāk daudz cilvēku,” stāsta tirgus direktors, papildinot, ka arī tirgotāji pārtikas tirgū ir izvietoti tā, lai starp viņiem būtu lielāka distance. Šobrīd nolemts, ka līdz aprīļa beigām būs slēgts tirgus zivju paviljons.

Tomēr pircēju skaitītājiem neiznāk pārlieku nodarboties ar rēķināšanu, jo kopš krīzes sākuma pārtikas preču tirgū klientu loks varētu būt samazinājies par 50 procentiem, bet rūpniecības preču tirgū pircēju sarukums ir pat 80 procenti. Tieši tāpēc vairāki tirgotāji uz nenoteiktu laiku darbu ir pārtraukuši.