foto: LETA
Skolotāji lūdz jaunā televīzijas kanāla "Tava klase" plānoto saturu izziņot jau iepriekš
Tava izglītība
2020. gada 6. aprīlis, 19:51

Skolotāji lūdz jaunā televīzijas kanāla "Tava klase" plānoto saturu izziņot jau iepriekš

Jauns.lv / LETA

Veiksmīgākai mācību procesa organizēšanai pedagogiem jaunā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) organizētā televīzijas kanāla "Tava klase" plānotais mācību saturs būtu jāzina jau iepriekš, pauda skolu pārstāvji.

Valmieras sākumskolas direktora vietniece izglītības jomā Sanita Eglīte, komentējot televīzijas kanāla "Tava klase" piedāvāto saturu un formātu, atzina, ka kolēģu sagatavotie materiāli jaunāko klašu skolēniem ir labs atbalsts attālināto mācību laikā. 

Pirmdien viņa saņēmusi arī pirmās atsauksmes par tiešraides mācību stundām. Viņa teica, ka pirmās klases skolēniem par ātru bijis temps, kādā skolotājas skaidrojušas tēmu. Ne visi bērni paspējuši izpildīt uzdevumus, kas bijuši redzami ekrānā. Tai pat laikā pedagogi atzinīgi novērtējuši, ka televīzijas nodarbībām izvēlēti temati, ko bērni jau ir mācījušies, tādējādi viņi apgūtās zināšanas var nostiprināt. 

Pārraidi uzsāk televīzijas kanāls "Tava klase"

Televīzijas kanāls "Tava klase" pārraida skolēnu attālinātajām mācībām nepieciešamo saturu.

gallery icon
15

"Būtu ļoti labi, ja skolām šonedēļ būtu zināms tas mācību saturs, ko "Tava klase" gatavo nākamajai mācību nedēļai. Tas ļautu arī katram skolotājam, plānojot nākamās nedēļas tēmas, atlasīt tādus uzdevumus, kas papildinātu jau ekrānā redzēto un varētu skolēnu ieinteresēt mācīties arī papildus," sacīja Eglīte. 

Viņa norādīja, ka skola plāno mācību saturu visai nedēļai. Sākotnēji tā izmantojusi skolēniem un skolotājiem zināmos elektroniskos resursus, pakāpeniski izmēģinot arī jaunas iespējas. 

Arī Krāslavas pamatskolas direktore Vija Konceviča pauda, ka veiksmīgākais darba organizācijai skolotājiem būtu jāzina nākamās nedēļas raidījumu tēma. Viņa atzina, ka katra pieredze ir vērtīga, taču uzskata, ka pirmajā dienā mazākajiem bērniem pārraidītajā matemātikas stundā piedāvātais mācību temats bijis tāds, kas apgūts jau mācību gada sākumā.

Savukārt Krustpils novada Variešu sākumskolas direktore Aija Rogāle vēl nav apkopojusi pedagogu atziņas par jauno kanālu. Viņa skaidroja, ka pašlaik iestādes skolotāji skaidro, kuriem no skolēniem vēl trūkst ierīču mācību procesam. Pēc viņas teiktā, situācija apzināta jau attālināto mācību sākumā, taču procesā dažās ģimenēm datoriem atklājušās tehniskās ķibeles, tāpat arī daudzbērnu ģimenes secinājušas, ka nespēj nodrošināt tehniku visiem ģimenes skolēniem.

Jau ziņots, ka no šodienas darbojas IZM organizētais televīzijas kanāls "Tava klase", kas pārraida skolēnu attālinātajām mācībām paredzētu bezmaksas saturu, informēja ministrijā.

No šodienas televīzijas kanālos "ReTV" un "Sportacentrs.com" pārraida 1.-6.klašu skolēniem paredzētu saturu, bet no 14.aprīļa - skolēniem, kas mācās 5. un 6.klasē. Iespējams, vēlāk saturs taps arī 9. līdz 12.klašu skolēniem.

Projekta divu mēnešu izmaksas tiek lēstas 365 208 eiro apmērā.

Pašlaik piedāvāto stundu reālais saturs nav publiskots, attiecīgi to praktiska izmantošana un iekļaušana skolotāju jau izstrādātajās mācību programmās vismaz pirmajās dienās ir visai apšaubāma. IZM sola no 9.aprīļa vietnē "tavaklase.lv" nodrošināt kanālu tiešraides un arhīvu, kā arī plānoto stundu sarakstu un nākamo nedēļu mācību tēmu aprakstus.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) cer, ka kanāla "Tava klase" ieviešana ļaus jaunāko klašu skolēniem radīt klātbūtnes efektu, kā arī dažādot un atvieglot skolotājiem mācību procesa sagatavošanu, bet vecākiem dos noteiktu atbalstu, jo bērni mācību procesā būs iesaistīti ar televizora starpniecību, līdz ar to viedierīces būs pieejamākas pārējiem ģimenes locekļiem.

Līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā skolās mācības notiek attālināti.