"Vienotības" publiskā tēla veidotāji saņem valsts pasūtījumus
Ralfa Vīlanda firma "Vīlands Associates" savus pakalpojumus valdošajai partijai sarūpē lētāk nekā citiem klientiem.
Politika
2015. gada 1. novembris, 21:35

"Vienotības" publiskā tēla veidotāji saņem valsts pasūtījumus

Jauns.lv

"Vienotības" publisko attiecību konsultants Ralfs Vīlands un reklāmas aģentūra "Guilty", kas sadarbojas ar partiju, saņem valsts pasūtījumus, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

"Vīlands Associates" un "Guilty" uzņēmumi regulāri sadarbojas ar "Vienotību", un abi regulāri saņemot pasūtījumus no valsts kapitālsabiedrībām, vēsta raidījums.

Ar sabiedrisko attiecību konsultantiem "Vīlands Associates" "Vienotībai" noslēgts līgums par ikmēneša sadarbību - par regulārām konsultācijām, mediju monitoringu un palīdzību krīzes situācijās. Par to Vīlanda uzņēmums saņem aptuveni 1000 eiro mēnesī. Šajā summā ietilpst arī konsultācijas pirms Saeimas vēlēšanām, kā arī premjerministres Laimdotas Straujumas (V) konsultēšana izšķirīgos brīžos pēc vēlēšanām.

"de facto" kļuvis zināms, ka citiem klientiem "Vīlands Associates" pakalpojumi izmaksā dārgāk. Vīlands intervijā LTV skaidro, ka partijai nav nepieciešamas intensīvas konsultācijas: "Vienā mēnesī var būt vairāk sadarbības, citā mazāk. Tā esot ilgtermiņa līgumu īpatnēja daba, ka ir aptuveni vienāds ienākumu avots gan aktīvākos, gan pasīvākos mēnešos."

"Vīlands Associates" konsultēja arī "Liepājas metalurga" administratoru Haraldu Velmeru, kad politiskā atbildība par Metalurga pārdošanu gulēja tieši uz "Vienotības" pleciem, un veidoja komunikācijas stratēģiju lidostai "Rīga", kas ir "Vienotības" pārvaldītās Satiksmes ministrijas uzraudzībā, ziņo raidījums.

Reklāmas aģentūra "Guilty" ar partiju sadarbojas vairāk nekā divus gadus. Priekšvēlēšanu laikā aģentūra pērn strādāja pie Latvijas Dzelzceļa "Spēka dienas" pasākuma un kopā ar aģentūru "Prae" uzvarēja Finanšu ministrijas iepirkumā par kohēzijas politikas komunikācijas stratēģijas veidošanu.

Šogad "Guilty" noslēdza 290 000 eiro vērto līgumu ar valstij piederošas attīstītības finanšu institūciju "Altum" par reklāmas stratēģijas veidošanu. "de facto" vēsta, ka, ņemot vērā citus iepirkuma aspektus, nozarē šāda iepirkuma summa uzskatīta par ļoti dāsnu. Gan "Altum", gan "Guilty" pārstāvji uzsver, ka saistība ar "Vienotību" nav palīdzējusi tikt pie līguma, turklāt 290 000 eiro ir maksimālā līguma summa, kas, visticamāk, arī netiks sasniegta.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars noraida šaubas par partiju tēriņu netiešu apmaksu no valsts līdzekļiem. "Jautājums ir par kvalitāti, es vēlos kategoriski noliegt šādus pieņēmumus, jo mēs neko tādu nekad neesam praktizējuši", LTV norādījis Kampars.

LETA/Foto: Evija Trifanova/Lita Krone/LETA