foto: Ieva Leiniša/LETA
Valsts policija atvainojas Kristīgās akadēmijas rektorei un priesterim par dievkalpojuma izjaukšanu
Valsts policija atvainojas ticīgajiem, ka tā svētdien no rīta brutāli pārtraukusi pareizticīgo dievkalpojumu.
Sabiedrība
2020. gada 24. marts, 05:35

Valsts policija atvainojas Kristīgās akadēmijas rektorei un priesterim par dievkalpojuma izjaukšanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valsts policija atvainojas Kristīgās akadēmijas rektorei Skaidrītei Gūtmanei un pareizticīgo priesterim, kā arī pārējiem kristiešiem par svētdien, 22. martā, nepamatoti pārtraukto dievkalpojumu un atzīst, ka policisti ir pārkāpuši savas pilnvaras. Savukārt Tieslietu ministrija norāda, ka policijai nebija tiesību ticīgajiem draudēt ar naudas soda uzlikšanu. 

Jauns.lv jau rakstīja, ka 22. marta agrā rītā – vēl pirms saules lēkta pareizticīgo dievnama velvēs  nepatīkamu incidentu piedzīvoja Latvijas Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane un dievkalpojuma vadītājs - garīdznieks. Viņu lūgšanu pārtrauca policista ierašanās, kurš nostrostēja dievlūdzējus par likuma nepildīšanu un lika priesterim uz laiku iziet no altāra par, viņaprāt, neatļautu Dievlūgšanas organizēšanu. Policists arī draudēja ticīgajiem ar naudas soda uzlikšanu un izraidīšanu no dievnama, jo viņi pārkāpjot ārkārtējā situācijā noteikto organizēto pulcēšanās aizliegumu. Tomēr tā nebija “organizēta pulcēšanās”, jo lūgšanās individuāli piedalījās mazāk par 50 cilvēkiem, kuri savā starpā ievēroja divu metru distanci. Pie tam 17. marta Tieslietu ministrijas un Baznīcu vadības parakstītā vienošanās nosaka, ka dievnamos notiekošās lūgšanas nav uzskatāmas par aizliegtu publisku pasākumu.

Notikušais incidents izraisīja vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku sašutumu. Pēc viņu ieskata Dievlūgšanas un citus reliģiskus rituālus, kas nepārkāpj valdības izdoto rīkojumu par ārkārtas situācijas noteikšanu, nedrīkst aizliegt un netaktiski pārtraukt.

Valsts policija: “Šajā situācijā nebija pamata sodam”

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte Jauns.lv notikušo skaidroja kā nepatīkamu pārpratumu:

“Policija, saņemot informāciju par iespējamu likumpārkāpumu, uz to attiecīgi reaģē. Arī šajā gadījumā tika saņemta informācija, ka, iespējams, tiek pārkāpti valdības noteiktie ārkārtējās situācijas aizliegumi un ierobežojumi. 

Valsts policija, atbilstoši pieņemtajam Ministru kabineta lēmumam, pārbaudīja, vai tiek ievēroti visi tajā noteiktie punkti. Šajā situācijā nebija pamata sodam, jo, kā minēts, Dievnami netiek slēgti individuāliem apmeklētājiem un uz tiem neattiecas laika ierobežojums, proti, “darbu uzsāk ne agrāk kā pulksten 8.00 un beidz ne vēlāk kā pulksten 23.00”. 
 
Valsts policija atvainojas, ja šajā gadījumā tika aizskartas kādas personas tiesības. Vēršam uzmanību, ka šis gadījums ir pārrunāts ar darbiniekiem. Policisti šobrīd dara visu, lai rūpēs par sabiedrības veselību un drošību, īstenotu valdības lēmuma izpildi attiecībā uz pulcēšanās aizliegumu un ierobežojumiem dažādās publiskās vietās. Valsts policija šobrīd strādā paaugstinātas gatavības režīmā un veic preventīvus pasākumus, primāri veicot nevis sodīšanu, bet gan veselības un drošības apdraudējuma novēršanu.

Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot noteiktos piesardzības pasākumus, lai pēc iespējas samazinātu Covid-19 izplatīšanos”.

Internetā arī publicēti ieraksti, kas liecina par to, ka svētdien policija bija pievērsusi īpašu uzmanību dievnamiem un kontrolēja, lai tajos nepulcējas pārāk daudz ticīgo. Tā Siguldas katoļu draudze “Facebook” publicējusi fotogrāfiju ar policijas auto pie baznīcas vārtiem, to komentējot: “Šorīt baznīcas apkārtnē patrulēja policijas ekipāža. Droši vien konstatēja, ka viss ir kārtībā, un devās tālāk”.

Tieslietu ministrija brīdina gan Valsts, gan Pašvaldības policiju

Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lana Mauliņa Jauns.lv atgādināja:

“17. martā Tieslietu ministrijā notika sanāksme ar reliģisko savienību (baznīcu) pārstāvjiem, ar mērķi pārrunāt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un saistībā ar to ieviestos ierobežojumus.

Sanāksmē tika panākta vienota izpratne par nepieciešamību ievērot valstī noteiktos ierobežojumus, vienojoties par šādu rīcību:

1. Dievkalpojuma noturēšana, ko veic garīgais personāls savu pienākumu ietvaros, bet nepulcina uz to draudzi, nav uzskatāma par reliģisko darbību.

2. Dievnami netiek slēgti individuāliem apmeklētājiem, tomēr reliģisko norišu vietās ir atļauts atrasties tikai tādam cilvēku skaitam, kas ļauj stingri ievērot sociālo distancēšanos, turklāt nepārkāpjot maksimāli noteikto cilvēku skaitu, kas ir 50 cilvēki vienlaikus. Ja dievnama platība nenodrošina atbilstošas distances ievērošanu 50 cilvēkiem, tad cilvēku skaits tiek attiecīgi samazināts.

3. Reliģiskās organizācijas publiski aicinās ticīgos "palikt mājās", pēc iespējas atturoties no publisku vietu, tai skaitā, baznīcas apmeklējuma, reliģiskās darbības veikšanai izmantojot attālinātos dalības veidus. Jo īpaši tas ir attiecināms uz personām, kas atrodas riska grupā.

4. Tieslietu ministrija nodrošinās nepieciešamo atbalstu, lai reliģiskās organizācijas varētu veikt savu darbību, vienlaikus respektējot noteiktos ierobežojumus.

Tieslietu ministrija sūtīs pašvaldību policijai skaidrojumu par soda nepiemērošanu (augstākminētajā gadījumā – red.), kā arī Tieslietu ministrija ir informējusi Valsts policiju par minēto gadījumu”.