foto: Edijs Pālens/LETA
Policija skaidro, kā tiek kontrolēti pašizolācijas neievērotāji
Pašvaldības policija pie Latvijas Infektoloģijas centra, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.
112
2020. gada 21. marts, 11:22

Policija skaidro, kā tiek kontrolēti pašizolācijas neievērotāji

Jauns.lv / LETA

Valsts policija (VP) speciālus reidus pašizolācijas prasību kontrolei nerīko, taču reaģē atbilstoši saņemtajai informācijai par iespējamiem likumpārkāpumiem, pastāstīja VP preses pārstāve Simona Grāvīte.

Saņemot informāciju par iespējamu likumpārkāpumu, policija attiecīgi reaģē, līdz ar to, izvērtējot sniegto informāciju, policija ierodas aculiecinieku norādītajā adresē, lai pārbaudītu vai persona ievēro pašizolāciju.

Covid-19 analīžu telts pie Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas

Telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, kur iespējams nodot analīzes uz "Covid-19".

gallery icon
23

Policija pēdējās dienās konstatējusi vairākus desmitus pašizolācijas prasību pārkāpumu. Katrā gadījumā policija vērtē soda piemērošanu, jo ir iespējami gadījumi, kad personas ievērojot aizsardzības prasības devušās ārpus savas dzīvesvietas, skaidroja Grāvīte.

Valdības lēmums par ārkārtējo situāciju paredz, ka iedzīvotājiem ir jāveic īpaši epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Personām, kuras ieradušās no ārvalstīm, 14 dienas jānodrošina pašizolācija dzīvesvietā. Šajā laikā nedrīkst doties uz darbu, sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku. Šajā gadījumā cilvēks var iziet no mājas, bet nedrīkst kontaktēt ar citiem cilvēkiem tuvāk par diviem metriem.

foto: Edijs Pālens/LETA
Pašvaldības policija pie Latvijas Infektoloģijas centra, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.

Tāpat šīs personas nedrīkst pakļaut citas personas inficēšanās riskam, samazinot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem. Šīm personām pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto piegāde mājās vai arī tuviniekiem pirkumi jāatstāj pie durvīm.

Ja personai nav citu risinājumu, tad uzliekot sejas masku un ievērojot divu metru distanci starp veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, veikalu drīkst apmeklēt laikā, kad veikalā ir vismazāk cilvēku, kā arī stingri jāievēro higiēna.

Valdības lēmums arī paredz, ka personām, kuras Slimību profilakses un kontroles centrs ir noteicis kā Covid-19 infekcijas slimības kontaktpersonas 14 dienas jānodrošina pašizolācija dzīvesvietā.

Savukārt personām, kurām laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze un kuru veselības stāvoklis pieļauj ārstēšanos mājās, jāatrodas stingrā izolācijā. Šajā laikā nedrīkst pamest dzīvesvietu un jābūt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām.

Tāpat saslimušie nedrīkst pakļaut citas personas inficēšanās riskam un pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto piegāde mājās.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.