foto: LETA
Latvijas Preses izdevēju asociācija aicina valdību atbalstīt drukāto presi
Sabiedrība
2020. gada 19. marts, 15:38

Latvijas Preses izdevēju asociācija aicina valdību atbalstīt drukāto presi

Jauns.lv

Latvijas Preses izdevēju asociācija nosūtījusi Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam, Kultūras ministrijai, Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, Saeimas frakcijām un pie frakcijām nepiederošiem deputātiem aicinājumu pieņemt virkni priekšlikumu, lai saglabātu Latvijas iedzīvotājiem iespējami daudzveidīgus informācijas ieguves kanālus.

Biedrība “Latvijas Preses izdevēju asociācija” (LPIA), paužot satraukumu par situāciju nozarē, aicina valdību izvērtēt un pieņemt sekojošus priekšlikumus, lai saglabātu Latvijas iedzīvotājiem iespējami daudzveidīgus informācijas ieguves kanālus, atbilstoši katra spējām un prasmēm tos izmantot un lietot.

Cilvēkiem lauku teritorijās, it sevišķi gados nobriedušiem, kā informācijas avots par tuvumā notiekošo ir drukātais izdevums un tā pārlikšana uz citu informācijas nesēju nav risinājums prasmju, moderno tehnoloģisko risinājumu un daudzkārt pat – fizioloģisko iespēju kontekstā.

Sakarā ar ārkārtas situāciju valstī un pasaulē, LPIA pieprasa valdībai izskatīt iespēju sagatavot vajadzīgos lēmumus un mehānismus, lai atbalstītu drukāto masu mediju kvalitatīvu funkciju veikšanu un lai nepieļautu to iznīcināšanu esošās krīzes iespaidā:

1. nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu VAS “Latvijas Pasts” darbību krīzes periodā, nepieļaujot nodaļu slēgšanu un pasta apkalpošanas teritoriju samazināšanu;

2. nodrošināt preses iegādes iespējamību preses mazumtirdzniecības vietās;

3. iekļaut presi, kā arī pārējos masu medijus dīkstāves subsīdiju saņēmēju nozaru sarakstā;

4. kritiska preses abonēšanas krituma gadījumā (virs 10% mēnesī vidēji atbilstošajā kategorijā) subsidēt pasta piegādi skartajai kategorijai 100% apmērā;

5. maksimāli ātri ieviest 5% PVN likmi presei;

6. nekavējoties pieņemt lēmumu par pasta piegādes tarifu abonētajai presei saglabāšanu līdzšinējā apjomā 2021.gadam un nepieciešamā valsts atbalsta noteikšanu pastam tradicionālo funkciju izpildes kvalitatīvai nodrošināšanai;

7. izvērtēt iespēju saglabāt abonementus COVID-19 riska grupu lasītājiem īpaši lauku teritorijās, nosacījumus izstrādājot Kultūras ministrijai un LPIA darba grupā.