foto: Paula Čurkste/LETA
Ar ko jārēķinās, gaidot preses izdevumus un citus pasta sūtījumus? “Latvijas pasts” skaidro Covid-19 ārkārtas situācijas izmaiņas
Preses un citu sūtījumu piegādes šajās teritorijās šobrīd nodrošinās pasta nodaļas, kas turpina darbu.
Sabiedrība
2020. gada 20. marts, 05:05

Ar ko jārēķinās, gaidot preses izdevumus un citus pasta sūtījumus? “Latvijas pasts” skaidro Covid-19 ārkārtas situācijas izmaiņas

Jauns.lv

Ņemot vērā ārkārtas stāvokli valstī un nepieciešamos pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, VAS “Latvijas pasts” no 18. marta ir pārtraucis klātienes pakalpojumu sniegšanu 253 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās lauku teritorijās visā Latvijā. Skaidrojam, vai šādas izmaiņas var būtiski ietekmēt iedzīvotāju ikdienu kopumā.

Saskaņā ar pasta publiskoto informāciju, līdz ārkārtas situācijas beigām iedzīvotāji pasta pakalpojumus šajās teritorijās var saņemt pēc pieprasījuma savā dzīvesvietā, nepieciešamo pakalpojumu iepriekš piesakot pa tālruni.

Klātienes apkalpošana pārtraukta tur, kur zems pieprasījums

Saziņā ar Jauns.lv “Latvijas pastu” pārvaldošās iestādes Satiksmes ministrijas (SM) sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna skaidroja, ka patlaban neviena pasta nodaļa nav slēgta – ir pārtraukta klātienes apkalpošana 253 mazajās pasta pakalpojumu sniegšanas vietās lauku teritorijās, kur līdz šim zemā pieprasījuma dēļ pasta pakalpojumi tika sniegti stundu dienā vietējās pašvaldības telpās, bet pārējā laikā pastnieks klientus apkalpoja dzīvesvietā pēc pieprasījuma.

“Lielākā daļa šo pašvaldību telpu patlaban drošības apsvērumu dēļ ir slēgtas apmeklētājiem, tāpēc pasta pakalpojumu sniegšana klātienē tajās nav iespējama. Taču, pārtraucot klātienes apkalpošanu šajās mazajās pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, nekādā veidā netiek ietekmēta pasta piegādes tīkla resursa kapacitāte vai pasta pakalpojumu sniegšana,” pauda Greiškalna.

SM pārstāve arī piebilda, ka “Latvijas pastam” kopumā ir vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu visā valstī, no kurām 357 ir pilna spektra tradicionālās pasta nodaļas un 253 – mazās pasta pakalpojumu sniegšanas vietas pašvaldību telpās, kur klātienes apkalpošana pašlaik ir pārtraukta.

Preses un citu sūtījumu piegādes šajās teritorijās šobrīd nodrošinās pasta nodaļas, kas turpina darbu.

Precīzs saraksts ar šīm pasta pakalpojumu sniegšanas vietām un tālruņu numuriem, par kuriem pieteikt pakalpojumus, pieejams šeit.

Covid-19 dēļ arī Latvijā cilvēki pamatīgi iepērkas

Pēdējo divu nedēļu laikā vairākiem pārtikas produktiem strauji pieaudzis pieprasījums, kas liecina, ka daļa Latvijas iedzīvotāju veido pārtikas rezerves saistībā ...

gallery icon
30

Pasts atradis alternatīvas sūtījumu piegādei

Kopumā “Latvijas Pasts” pašlaik pilnībā nodrošinot gan iekšzemes, gan pārrobežu sūtījumu piegādes, lai gan kavējumi esot iespējami, tikmēr teikts “Latvijas pasta” oficiālajā ziņojumā: “Starptautiskās piegādes notiek ar kavējumiem, ņemot vērā ārkārtas situāciju daudzās valstīs Covid-19 izplatības ierobežošanai, jo līdz ar pasažieru aviopārvadājumu atcelšanu “Latvijas pasts” virza tos pa dažādiem alternatīviem maršrutiem.”

Lai gan drošības apsvērumu dēļ atcelti starptautiskie pasažieru aviopārvadājumi, ar kuriem lielākajā daļā pasaules valstu piegādā pasta sūtījumus, Latvijas Pasts patlaban ir atradis alternatīvus risinājumus pārrobežu sūtījumu piegādei, un sūtījumu piegāde adresātiem ārvalstīs tiek nodrošināta.

Iekšzemes piegādes saņēmējiem Latvijā tiek nodrošinātas pilnībā, taču drošības pasākumu dēļ to piegādes laiks var būt ilgāks – tātad abonētie preses izdevumi, vēstules, sīkpakas un visi citi sūtījumi tiek piegādāti līdzšinējā kārtībā.

“Latvijas pasts” izveidojis speciālu jautājumu–atbilžu sadaļu uzņēmuma interneta mājas lapas www.pasts.lv jaunumu sadaļā, kur informācija tiek regulāri atjaunota.

Aktuālā Covid-19 statistika Latvijā

Slimību profilakses un kontroles centrs nesenākajā ziņojumā informējis, ka konstatētas vēl 15 saslimšanas ar Covid-19.

Tādējādi Latvijā šobrīd ir apstiprināts 86 saslimšanas gadījums.

Aizvadītājā diennaktī veikti 533 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopumā veikti 2 677 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

Sociālā distancēšanās pasaulē Covid-19 dēļ

Covid-19 pandēmija ieviesusi pamatīgas pārmaiņas cilvēku ikdienas dzīvē un socializēšanās paradumos.

gallery icon
21

Valstī izsludināta ārkārtas situācija

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtas situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ārkārtas situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tāpat tika pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020. gada 13. marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.
Pārtraukta visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise.

Ar 13. martu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi virs 200 cilvēkiem.

Valdība arī nolēma no 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17. marta ir aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.