foto: unsplash.com
LDDK un LBAS aicina steidzami nodrošināt darba nespējas lapu 100% apmaksu no valsts budžeta
Sabiedrība
2020. gada 17. marts, 10:30

LDDK un LBAS aicina steidzami nodrošināt darba nespējas lapu 100% apmaksu no valsts budžeta

Jauns.lv / LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina nekavējoties nodrošināt darba nespējas lapu 100% apmaksu no valsts budžeta,  informēja nevalstiskajās organizācijās.

Tajās uzsver, ka globālās pandēmijas izraisītā krīze būtiski negatīvi ietekmēs Latvijas tautsaimniecības izaugsmi 2020.gadā. Daudzās nozarēs darba ņēmēji un uzņēmumi, jo īpaši mazie un vidējie uzņēmumi, jau izjūt ieviesto ierobežojošo pasākumu sekas.

Uzņēmēju organizāciju ieskatā šajā situācijā ir nepieciešams atbildīgs politiķu lēmums, nekavējoties nodrošinot darba nespējas lapu 100% apmaksu no valsts budžeta.

Sociālie partneri pauda, ka ir nepieciešama valdības, uzņēmumu, darba ņēmēju un iedzīvotāju kopīga līdzatbildība krīzes risināšanā, kā arī izlēmīga valdības rīcība, lai saglabātu uzņēmumu darbību tuvākajā nākotnē, darba vietas un novērstu jaunu emigrācijas vilni. "Lūdzam visus izturēties atbildīgi un ar izpratni un strādāt kopā, lai pēc iespējas samazinātu Covid-19 izraisītās krīzes ietekmi uz ekonomiku un nodarbinātību," aicināja LDDK un LBAS.

Vienlaikus abās nevalstiskajās organizācijās, ņemot vērā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību, izteica pārliecību par uzņēmēju un visu Latvijas iedzīvotāju izpratni un spēju uzņemties atbildību valdības ieviesto pasākumu saslimšanas izplatības mazināšanai atbalstīšanā.

Sociālo partneru organizācijās norādīja, ka pilnībā atbalsta līdz šim veiktos valdības pasākumus un aicināja Saeimu, valdību, Latvijas Banku un citas institūcijas darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka pēc iespējas vairāk uzņēmumu pārdzīvo šo krīzi, lai pēc krīzes pēc iespējas ātrāk varētu palīdzēt atjaunot Latvijas ekonomiku un nostiprināt sociālās drošības sistēmu.

Organizācijās arī pauda atbalstu pasākumiem turpmākas Covid-19 izplatīšanas ierobežošanā. "Sabiedrības veselība ir pirmā prioritāte un tā prasa papildus finansējumu pakalpojumu nodrošināšanai. Mēs pateicamies veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, kas, pildot savu pienākumu, izrāda drosmi un izturību," minēja nevalstiskajās organizācijās.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp no otrdienas atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.