foto: AFP/Scanpix
Apzina skolēnus, kuriem mājās nav datoru un interneta pieslēguma
Tava izglītība
2020. gada 13. marts, 16:52

Apzina skolēnus, kuriem mājās nav datoru un interneta pieslēguma

Jauns.lv / LETA

Gatavojoties attālinātam mācību procesam, izglītības iestādes turpina apzināt skolēnus, kuriem mājās nav datoru un interneta pieslēguma.

 Šodien lielākajā daļā mācību iestāžu attālinātās mācības vēl nav sākušas, jo valda gana liela neziņa, kā tās nodrošināt, attiecīgi realitātē skolēniem priekšlaicīgi ir sācies brīvlaiks. Tomēr, lai mācības varētu atsākt pēc brīvlaika, skolas apzina savu audzēkņu tehniskās iespējas.

Rugāju novada Izglītības pārvaldes vadītāja Biruta Berkolde pastāstīja, ka šodien uzdevumi attālināti skolēniem netiek doti, jo nākamnedēļ būs brīvlaiks. Skolēni uz izglītības iestādēm šodien nav atnākuši, un arī daudzi pirmsskolēnu vecāki lēmuši bērnus atstāt mājās.

Berkolde apgalvoja, ka vēl pirms valdības rīkojuma par ārkārtas situāciju valstī sākta skolu un skolēnu iespēju apzināšana, un zināms, ka trim skolēniem mājās nav pieejams dators vai interneta pieslēgums. Brīvlaikā pašvaldība lems, kā šiem bērniem tehniku nodrošināt, iespējams, tie būs skolu datori.

Arī Aizkraukles novada Izglītības pārvaldes vadītāja Astra Siliņa  atklāja, ka skolas mācību procesam attālināti gatavosies brīvlaikā. Pēc viņas teiktā, mācību priekšmetiem, kur nepieciešama klātbūtne aktivitāšu veikšanai, piemēram, sportam, tiks meklētas alternatīvas. Izglītības pārvaldes vadītāja ir pārliecināta, ka pedagogi ir nodrošināti ar datoriem, savukārt skolēnu iespējas vēl tiek apzinātas.

Novada pirmsskolas izglītības iestāžu apmeklējums ir dažāds, un Siliņa pieļāva, ka daļa vecāku šodien izvēlējušies bērnus uz bērnudārzu nenogādāt.

Viesītes novada pašvaldības izpilddirektore Sanita Lūse stāstīja, ka situācija ar tehnoloģiju pieejamību un iespējām strādāt attālināti vēl tiek apzināta. Ja bērniem nebūs pieejams dators un internets, visdrīzāk, viņi uzdevumu pildīšanai varēs izmantot novada bibliotēkas, jo tās pašlaik nav plānots slēgt.

Pašvaldība šorīt nenodrošināja skolēnu autobusus, un, pēc Lūses novērojuma, arī novadā kursējošais sabiedriskais transports bijis pustukšs.

Savukārt pedagogi par turpmāko darbu spriedīs nākamnedēļ.

Novadā slēgta Viesītes vidusskola, Viesītes Jaunatnes iniciatīvu centrs, Mūzikas un mākslas skola, Sēlijas sporta skola, Viesītes Kultūras pils, muzejs "Sēlija", kā arī kultūras nami pagastos, Viesītes Dienas centrs. Kultūras iestādēs ārkārtas situācijas laikā nenotiks kolektīvu mēģinājumi un nodarbības. Tāpat arī Viesītes novadā atcelti visi publiskie pasākumi bez apmeklētāju skaita ierobežojuma.

No šodienas līdz 14.aprīlim Viesītes novada dome iespēju robežās klātienes pakalpojums sniegs attālināti. Pašvaldība aicina iedzīvotājus ar domes vadību un darbiniekiem pēc iespējas sazināties telefoniski vai rakstot e-pastos, kā arī izmantot e-pakalpojumus "www.latvija.lv".

Jau ziņots, ka šodien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju.

Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim, ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem šodien ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Tāpat tiks pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, no šodienas nodrošinot mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.

Pārtraukta tiks visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise.

Ar šodienu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, kuros piedalītos vairāk nekā 200 cilvēki.