foto: Edijs Pālens/LETA
Katoļu arhibīskapu Stankeviču un viņa sekretāru pie Jēkaba katedrāles sit un kājām spārda bezpajumtnieks
Lielā gavēņa pirmajā dienā katoļu metropolīts Zbigņevs Stankevičs pie Svētā Jēkaba katedrāles piedzīvojis kāda bezpajumtnieka uzbrukumu.
112
2020. gada 19. marts, 04:25

Katoļu arhibīskapu Stankeviču un viņa sekretāru pie Jēkaba katedrāles sit un kājām spārda bezpajumtnieks

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visnotaļ spraigi, ar dūru vicināšanu Lielais gavēnis iesācies Latvijas katoļu baznīcas arhibīskapam, metropolītam Zbigņevam Stankevičam un viņa sekretāram. Pelnu trešdienas, 26. februāra rītā, abiem priesteriem uzbruka bezpajumtnieks, kurš pirms tam lādējās un traucēja dievkalpojuma norisi. Arhibīskaps, pielietojot cīņas paņēmienus, uzbrucēju savaldīja un viņu nodeva Saeimas apsargiem.

Gavēņa pirmās dienas – Pelnu trešdienas rītā arhibīskaps vadīja dievkalpojumu Jēkaba katedrālē, kuru traucēja kāds vīrietis ar skaļiem izsaucieniem un necenzētu leksiku. Metropolīts pat bija spiests no kanceles viņu aicināt ievērot kārtību. Vīrietis arī nomierinājies, bet pēc svētās Mises arhibīskapu ar palīgu sagaidījis pie katedrāles durvīm un uz ielas viņiem gan spēris, gan uzbrucis ar dūrēm 

Brīdī, kad garīdznieki iznākuši no dievnama, viņš vienam priesterim iesitis pa seju. gan spēris ar kāju. Cietušajam noteikta tiesu medicīniskā ekspertīze. Ar iesniegumu policijā pret uzbrucēju vērsies arhibīskapa sekretārs, bet arhibīskaps uz policiju uzaicināts sniegt liecību.

Uzbrucēju nomierināja 65 gadus vecais arhibīskaps, kurš joprojām ir labā fiziskā formā. Stankevičs jaunībā aktīvi nodarbojies ar sportu – aizrāvies ar austrumu cīņas mākslu un ieguvis 1. sporta klasi vieglatlētikā. Izmantojot sāpju paņēmienu, katoļu virsgans vīrieti savaldījis un nodevis pretī esošās Saeimas apsardzei – Valsts policijas darbiniekiem un izsaukuši pašvaldības policiju. Garīdznieki atzinuši, ka guvuši miesas bojājumus, kuri, pēc visa spriežot, nav bijuši smagi.

Kāda aculieciniece pastāstījusi, ka pēc dievkalpojumu agresīvais vīrietis turpinājis ķengāties un rādīt nepiedienīgus žestus. Garīdzniekam viņš esot uzbrucis, jo vēlējies „redzēt, vai priesteris pagriezīs otru vaigu”. Mateja evaņģēlijā taču citēti Jēzus vārdi: „...bet, kas tev sit labajā vaigā, tam pagriez arī otru”, kuru arī garīdznieka iekaustītājs vēlējies pārbaudīt praksē. Tomēr viņš nebija rēķinājies ar to, ka uzbrucis ne tikai garīgi, bet arī fiziski stipriem pretiniekiem.

Likumsargi pret garīdznieku iekaustītāju sastādījuši administratīvā pārkāpuma protokolu par sīko huligānismu un piemēroja 200 eiro naudas sodu. Vēlāk notikušais uzbrukums vēl tiks vērtēts atsevišķi kā miesas bojājumu nodarīšana. Tāpat pārkāpējam sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par dzīvošanu bez deklarētās dzīvesvietas, par ko piemērots 50 eiro naudas sods.

Ne pats arhibīskaps Stankevičs, ne viņa sekretārs, katoļu kūrijas notārs un Jēkaba katedrāles vikārs Aivars Līcis Jauns.lv nevēlējās sīkāk izklāstīt incidentu – ne to, kādus ievainojumus guvuši, ne to, cik vecs bijis un kā uzvedies huligāns.

Arhibīskapa Stankeviča palīdze Biruta Krivteža Jauns.lv norādīja: „Attiecībā uz Pelnu trešdienas notikumu arhibīskaps uzskata, ka ir jau pietiekami izteicies un vairāk nevēlas komentēt šo incidentu”.

Arī viņa sekretārs Līcis attiecās komentēt notikušo, vien piebilstot, ka uzbrucējs nav izjaucis ne cietušo, ne baznīcas plānus. Jāteic, ka jau trešdienas vakarā arhibīskaps aktīvi darbojās sociālajos tīklos un ieteica visiem iepazīties ar pāvesta Franciska vēstījumu 2020. gada gavēnim.

Rīgas pašvaldības policijas Toms Sadovskis Jauns.lv teica: „Likums man liedz atklāt notikumā iesaistīto personu vārdus. Par to, kādus cīņas paņēmienus priesteris izmantoja, jājautā pašam priesterim. Savukārt miesas bojājumu smaguma pakāpe tiks noskaidrota ekspertīzē, pašlaik lieta uzsākta par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu.

26. februārī neilgi pēc pulksten 9.00 no rīta pašvaldības policija saņēma izsaukumu uz dievnamu Vecrīgā par iespējamu konfliktu starp kādu vīrieti un baznīcas pārstāvjiem. Notikuma vietā noskaidrots, ka dievkalpojuma laikā kāds vīrietis ar skaļiem izsaucieniem un necenzētu leksiku traucējis Misi, tādēļ priesterim nācies no kanceles viņu apsaukt. Vēlāk miera traucētājs pametis baznīcas telpas un šķitis, ka konflikts atrisinājies, bet pēc dievkalpojuma beigām izrādījies, ka viņš priesterus gaidījis ārpus baznīcas. Brīdī, kad viņi iznākuši ārā, vīrietis turpinājis konfliktu līdz vienam no priesteriem iesitis pa seju. Tajā brīdī abi priesteri viņu savaldījuši un aizveduši pie netālu strādājošajiem Valsts policijas darbiniekiem, kā arī izsaukuši pašvaldības policijas darbiniekus. Notikušo apliecināja arī kāda aculieciniece.

Sarunā ar policistiem pārkāpējs skaidroja, ka priesterim pa seju iesitis, jo vēlējies “redzēt, vai priesteris pagriezīs otru vaigu””.