foto: LETA
Jaunā koronavīrusa dēļ NMPD Operatīvās vadības centram ievērojami palielinājusies noslodze
Sabiedrība
2020. gada 12. marts, 09:15

Jaunā koronavīrusa dēļ NMPD Operatīvās vadības centram ievērojami palielinājusies noslodze

Jauns.lv

 Jaunā koronavīrusa izplatības dēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Operatīvās vadības centram, kurš atbildīgs par saņemto zvanu apkalpošanu un brigāžu izbraukumu plānošanu, ir ļoti būtiski palielinājusies noslodze, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina dienesta vadītāja Liene Cipule. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa skaidroja, ka galvenokārt šī noslodze pieaugusi tāpēc, ka speciālajām brigādēm arvien biežāk jāierodas pie pacientiem paņemt bioloģisko materiālu Covid-19 analīzēm. Papildus tam cilvēki bieži zvana NMPD, lai dalītos ar savām bažām vai saņemtu konsultācijas saistībā ar jauno koronavīrusu.

"Mums ir nācies ļoti spēcināt savas iespējas - gan palielināt konsultantu skaitu, gan radīt īpašu darbavietu, lai būtu sakārtota loģistika attiecībā uz analīžu pieņemšanu," stāstīja Cipule, apstiprinot, ka līdz ar to pēdējā laikā faktiski ir palielinājies NMPD Operatīvās vadības centrā strādājošo cilvēku skaits.

Vienlaikus NMPD vadītāja atzīmēja, ka "parastajām" brigādēm, kas nestrādā ar iespējamiem Covid-19 pacientiem, ikdienas darbs un noslodze nav būtiski mainījusies, lai arī šiem mediķiem vienalga pastāv risks nejauši saskarties ar pacientiem, kuri var būt inficēti ar jauno koronavīrusu. Piemēram, nesen neatliekamās palīdzības mediķi devušies izsaukumā uz kādu kautiņu, taču tikai pēc ierašanās uzzinājuši, ka viens no fiziskajā konfliktā iesaistītajiem cilvēkiem tikko ir atgriezies no Covid-19 skartās Milānas.

Minētajā gadījumā izsaukumu apkalpojušās brigādes mediķi pēc tam ievietoti īslaicīgā karantīnā un viņiem veiktas Covid-19 analīzes, kuru rezultāti bijuši negatīvi. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas mediķi atsākuši pildīt darba pienākumus.

Cipule atzina, ka lielas noslodzes dēļ pēdējā laikā NMPD cenšas nesniegt tādus maksas pakalpojumus kā dežūrēšana privātpersonu rīkotos publiskos pasākumos, "lai visus savus resursus novirzītu uz gatavību nākamajai slimības [Covid-19] attīstības fāzei, kad mums būs nevis maz, bet arvien vairāk un vairāk inficēto un, iespējams, arī pacienti smagā stāvoklī," norādīja Cipule.

NMPD vadītāja pastāstīja, ka dienestam pagaidām pietiek nepieciešamo aizsarglīdzekļu un medicīnas preču, jo tas sācis pastiprināti veidot rezerves jau pirms vairākiem mēnešiem - uzzinot par situāciju Ķīnas pilsētā Uhaņā. "Jāatzīst, ka, situācijai attīstoties, ja patēriņš ļoti pieaugs, tad tā ir problēma, bet tā ir visas Eiropas problēma, un pie tā tiek strādāts - gan palielinātas ražošanas jaudas, gan veidotas dažādas kopīgu iepirkumu sistēmas," stāstīja Cipule.

Kā ziņots, Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 līdz šim atklāta desmit cilvēkiem, no kuriem deviņi ir vienas grupas tūristi, kas 7.martā Latvijā atgriezušies ar vienu reisu no slēpošanas kūrorta Itālijā.

Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs sasniedzis 118 000, un no šīs slimības miris 4291 cilvēks, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

Ņemot vērā minēto, Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien plkst.14 atkal ir sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi,  informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās