foto: LETA
Otrs Igaunijas "Covid-19" pacients: par tuvām kontaktpersonām atzīti 8 Latvijas iedzīvotāji
Par tuvām kontaktpersonām atzīti astoņi vienā reisā no Bergamo uz Rīgu ar saslimušo ceļojušie Latvijas iedzīvotāji un arī 20 ārzemnieki, par kuriem informācija nodota Igaunijas un Itālijas iestādēm.
2020. gada 5. marts, 09:54

Otrs Igaunijas "Covid-19" pacients: par tuvām kontaktpersonām atzīti 8 Latvijas iedzīvotāji

Jauns.lv / LETA

Epidemiologi ir saņēmuši ar otro Igaunijas "Covid-19" pacientu kopā ceļojušo cilvēku sarakstu un apzina tuvās kontaktpersonas, no kurām astoņi ir Latvijas iedzīvotāji, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par tuvām kontaktpersonām atzīti astoņi vienā reisā no Bergamo uz Rīgu ar saslimušo ceļojušie Latvijas iedzīvotāji un arī 20 ārzemnieki, par kuriem informācija nodota Igaunijas un Itālijas iestādēm.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) šorīt sociālajā vietnē "Twitter" raksta, ka par laimi, Latviju pagaidām nav skārusi "Covid-19" krīze tā, kā, piemēram, Itāliju. "Bet gatavošanās nezināmajam kā vienu no galvenajiem uzdevumiem iezīmē visa veida resursu plānošanu nenoteikti ilga laika krīzei. Lielākā uzmanība tieši mediķiem un atbildīgo dienestu cilvēkiem," viņa vēsta.

Savukārt, kā paudis, Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis, pagaidām izskatās, ka Irāna un Ziemeļitālija kaut kādā mērā atkārto Uhaņas scenāriju, bet Dienvidkorejā stāvoklis izskatās stabilizējies, jo tā reaģēja ātrāk, spēja savlaicīgi apzināt kontaktus un diagnosticēt vieglos gadījumus. "Mums jāmācās no pozitīviem piemēriem," viņš raksta.

Kā vēstīts, Igaunijā otrdien apstiprināts otrs saslimšanas gadījums ar "Covid-19". Simptomi pacientam parādījās divas dienas pēc ceļojuma un tika tad tika apstiprināta saslimšana ar "Covid-19". Saslimušajam ir viegli simptomi, viņš ārstējas mājās.

Saslimušais Igaunijas iedzīvotājs 29.februārī lidoja reisā Bergamo-Rīga. Trešdien pēcpusdienā SPKC informēja, ka vēl nav saņēmis informāciju no "Ryanair" par pasažieriem, kas bija lidmašīnā. Informāciju aviokompānijai pieprasīja Latvijas Civilās aviācijas aģentūra.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdien norādīja, ka pacientam ceļojuma laikā nebija slimības simptomu, līdz ar to citu pasažieru inficēšanās risks ir niecīgs, turklāt "visi lidmašīnas pasažieri nebija pakļauti inficēšanās riskam".

Latvijā līdz šim konstatēts viens saslimšanas gadījums ar "Covid-19", un paciente jau ir izrakstīta no slimnīcas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi.

Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās