foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Latvija pret koronavīrusa draudiem: kā atpazīt un rīkoties, sastopot mediķus aizsargtērpos?
NMPD informē, ka šādi tērptu mediķu pamanīšana nav pamats satraukumam. Speciālie, vienreiz lietojamie tērpi var būt dzelteni un balti.
Sabiedrība
2020. gada 27. februāris, 04:54

Latvija pret koronavīrusa draudiem: kā atpazīt un rīkoties, sastopot mediķus aizsargtērpos?

Jauns.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) cilvēku ievērībai sociālajos tīklos izvietojis foto, kurā redzams, kā izskatīsies mediķi, kuru uzdevums būs doties izsaukumos saistībā ar aizdomām par inficēšanos ar jauno koronavīrusu (COVID-19).

Pēdējo dienu laikā Jauns.lv saņemtas ziņas no aculieciniekiem, kuri manījuši mediķus dzeltenos aizsargtērpos. Skaidrojam to nozīmi un pareizo rīcību gadījumā, ja nākas savā ceļā sastapt šādu NMPD brigādi.

Aizsargtērpi ir daļa no preventīvajiem pasākumiem

Šādu skaidrojumu NMPD ievietoja “Facebook” jau 4. februārī:

“Par mediķiem dzeltenajos aizsargtērpos: jebkurā situācijā, ja pie NMPD mediķiem ir vērsies pacients ar gripai līdzīgiem simptomiem un cilvēks pēdējo 14 dienu laikā ir atgriezies no Ķīnas, tad brigāde izsaukumā ieradīsies individuālajos aizsardzības līdzekļos, kā to iesaka Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas.

Tie ir preventīvie pasākumi mūsu kopējai veselības aizsardzībai, ja gadījumā slimnīcā veiktās analīzes apstiprinātu saslimšanu ar jauno koronavīrusu 2019-nCoV.

Visu iesaistīto dienestu un institūciju mērķis ir pēc iespējas agrīni atklāt iespējamos gadījumus un ierobežot infekcijas izplatīšanos mūsu valstī. Līdz šim vairāki šādi aizdomu gadījumi nav apstiprinājušies.

"Facebook" NMPD aktīvi iesaistās diskusijā, turpinot skaidrot šādu procedūru jēgu un detaļas:

NMPD, Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības ministrija, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kā arī citu iesaistīto dienestu un institūciju sadarbība, jautājuma kopīga koordinācija un darbības algoritmi ir apliecinājuši, ka Latvijā esam gatavi operatīvi reaģēt un rīkoties.”

Aizdomās par koronavīrusu Tenerifes viesnīcā izolēti simtiem tūristu

Tenerifē, kur iespējama koronavīrusa "Covid-19" izplatības dēļ savās viesnīcas istabās izolēti simtiem tūristu.

gallery icon

Kā reaģēt, ieraugot mediķus aizsargtērpos?

NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša telefonsarunā ar Jauns.lv skaidroja, ka šādi mediķi uz ielām pavisam noteikti tiks piefiksēti, taču aculieciniekiem nav pamata satraukties.

“Tas nenozīmē, ka tuvumā ir apstiprināts kāds saslimšanas gadījums. Mediķi vienkārši reaģē, atbilstoši rekomendācijām,” piebilda Bukša.

Saskaņā ar viņas teikto aizsargtērpi var būt gan dzeltenā, gan baltā krāsā un ir lietojami tikai vienu reizi, viena izsaukuma ietvaros.

Šāda brigāde jau manīta Grobiņas tuvumā (degvielas uzpildes stacijā), ziņo Liepajniekiem.lv.

Saskaņā ar pieejamo informāciju Rīgas Austrumu slimnīcas infektoloģijas nodaļā nogādāts liepājnieks, kurš nesen atgriezās no Itālijas.

"Viņš vērsās pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta Liepājā, kas izsauca NMPD īpašo brigādi. Tikai padziļināta izmeklēšana noteiks, vai šajā gadījumā vainojams koronavīruss," teikts portāla oficiālajā "Facebook" kontā.

NMPD pārstāve arī apliecināja, ka brigāžu personāls ir apmācīts, kā lietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

“Mums ir iekšējās procedūras, kas to visu nosaka. Kā arī, darbiniekiem ir speciāli izveidota, video pamācība, kurā var redzēt precīzas darbības, kā šo aizsargtērpu pareizi uzvilkt un novilkt,” NMPD raksta oficiālajā “Facebook” lapā.

Ķīnas ārstu sejas pēc ilgstoša darba maskās ar koronavīrusa pacientiem

Gan Ķīnas sociālajos tīklos, gan arī “Instagram” ātri izplatījušās mediķu bildes, kurās redzamas viņu sejas pēc diennaktīm ilga darba ar ...

gallery icon

NMPD varētu veidot īpašu brigādi

Jau ziņots, ka NMPD varētu sagatavot īpašu brigādi, kas dotos pie pacientiem, kuriem novēroti COVID-19 simptomi, pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Mēs apsveram jeb gatavojamies, ka gadījumā, ja būtiski pieaug testējamo cilvēku skaits, tad mēs organizētu šo testēšanu ar īpašas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izbraukumiem, kas nozīmētu citādu darba organizāciju," stāstīja ministre.

Viņa skaidroja, ka, veidojot šādu speciālu brigādi, īpaša uzmanība tiktu pievērsta pašu medicīnas darbinieku drošībai, kā arī pacientu ērtībām.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums, bet situācija pasaulē un arī Eiropā ir mainīga, tādēļ iedzīvotāji aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā.

SPKC informē, ka kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 23. februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko izraisījis jaunais koronavīruss COVID-19.

Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.