foto: Edijs Pālens/LETA
Valdība pagaidām neatbalsta priekšlikumu par alkohola tirdzniecību internetā
Lai arī patlaban Latvijā ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, ir mājaslapas, kas tomēr piedāvā iegādāties alkoholiskos dzērienus.
Politika
2020. gada 25. februāris, 22:20

Valdība pagaidām neatbalsta priekšlikumu par alkohola tirdzniecību internetā

Jauns.lv / LETA

Ministru domām daloties, valdība lēma pagaidām nevirzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz atļaut Latvijā tirgot alkoholiskos dzērienus ar interneta starpniecību.

Jau ziņots, ka Latvijā patlaban ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē 2019.gada 6.februārī tika izskatīts Latvijas Alkohola nozares asociācijas priekšlikums par alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā. Saeimas komisijas un Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji konceptuāli atbalstīja priekšlikumu atļaut pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, tāpēc EM tika lūgta izstrādāt attiecīgu regulējumu.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) valdības sēdes laikā klāstīja, ka ar likuma grozījumiem ieguvēji būtu tieši mazie vietējie alkoholisko dzērienu ražotāji, jo šie ražotāji varētu savu produkciju tirgot ar interneta starpniecību, kas patlaban neesot iespējams. "Tas nāktu par labu Latvijas alkoholisko dzērienu mājražotājiem, jo viņiem ar savu produkciju patlaban ir grūti startēt mazumtirdzniecības veikalu ķēdēs," informēja ministrs.

Tomēr veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzturēja Veselības ministrijas iepriekš paustās bažas, ka ar likuma grozījumiem var tik pārkāpti alkoholisko dzērienu aprites noteikumi, proti, aizliegums tirgot alkoholu nepilngadīgajiem un aizliegums tirgot alkoholu no laika posmā plkst.22 līdz 8.

Viņķeles ieskatā, pirms virzīt šos likuma grozījumus, būtu jāveic izmaiņas Administratīvo pārkāpumu likumā, kurā tiktu ietverta atbildība par pārkāpumiem, tirgojot alkoholu internetā. "Mēs paraujam vaļā jauniešiem nekontrolētu piekļuvi alkoholiskajiem dzērieniem cauru diennakti," uzsvēra Viņķele.

Savukārt Nemiro atzina, ka ministres sacītais nav precīzs, jo soda politika attiecībā pret alkohola aprites pārkāpumiem joprojām ir spēkā. "Mēs runājam tikai par tirdzniecības noteikumu maiņu. Mēs nemainām nosacījumus attiecībā uz vecumu, no kura drīkst tirgot alkoholu, un alkohola iegādes laiku. Tirgotājam internetā būs jāpārbauda personas, kura vēlas iegādāties alkoholu, vecums. Savukārt transakciju par alkohola iegādi nevarēs veikt no plkst.22 līdz 8. Ierobežojumi internetā būs tādi paši kā fiziskajā tirdzniecībā," skaidroja ekonomikas ministrs.

Diskusijā iesaistījās arī Tieslietu ministrijas pārstāve Laila Medina, kura norādīja, ka gadījumā, ja par šo likuma grozījumu pārkāpumiem pienāktos sods, tad tas būtu jāparedz jau šajos likuma grozījumos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piekrita Tieslietu ministrijas pārstāvei, un piebilda, ka viņš nevēlas uz Saeimu sūtīt nekvalitatīvu likumprojektu, tāpēc ministri piekrita atlikt šī likumprojekta izskatīšanu, uzdodot EM novērst trūkumus.

EM iepriekš informēja, lai arī patlaban Latvijā ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, ir mājaslapas, kas tomēr piedāvā iegādāties alkoholiskos dzērienus, apejot likumu un radot negodīgas konkurences priekšrocības pret pārējiem komersantiem.

EM pauda pārliecību, ka nepieciešams atcelt aizliegumu tirgot alkoholiskos dzērienus internetā fiziskām personām un paredzēt piegādes kārtību alkoholiskajiem dzērieniem. Lai nodrošinātu likumprojekta grozījumu ieviešanu, ir izstrādāts atbilstošs regulējums attiecībā uz alkoholisko dzērienu pārdošanu internetā.

Likumprojekts paredz, ka alkoholiskos dzērienus varēs saņemt gan mazumtirdzniecības vietā, gan izmantojot kurjerpastu pircēja norādītajā adresē.

EM arī atzina, ka likumprojekts paredz pircēja vecuma pārbaudi divas reizes - iegādājoties alkoholiskos dzērienus un saņemot tos. Pie alkohola iegādes personas vecumu pārbaudīs pārdevējs, pārbaudei izmantojot personas apliecību jeb ID karti, "eParaksts Mobile" vai kādu citu kvalificētu personas elektroniskās identifikācijas līdzekli.