Sabiedrība
2015. gada 10. novembris, 08:24

Latvija ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā ūdenspīpju lietošanā

Jauns.lv

Latvija ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā (ES) ūdenspīpju lietošanā, liecina pētījuma rezultāti.

"Baltic Communication Partners" pārstāve Dace Plato informēja, ka otrdien, 10.novembrī, plkst. 14.30 Latvijas Ārstu biedrības telpās Rīgā notiks preses konference. Pasākumu rīko Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību, sagaidot ikgadējo vispasaules HOPS dienu.

Daudzi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas sirgst ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS) jeb tā saukto smacējošo bronhītu, nespēj iegādāties zāles. Atšķirībā no daudzām citām hroniskām slimībām, HOPS pacientiem joprojām nav atjaunota uz laiku no 75% uz 50% samazinātā zāļu iegādes kompensācija.

Preses konferencē tiks sniegta informācija arī par ūdenspīpju postošo ietekmi uz plaušu veselību, kuru lietošanā Latvija ir pirmajā vietā ES, kā arī kaljāna bāru neierobežoto darbību.

Preses konferencē piedalīsies Alvils Krams, asociētais profesors, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs, Ineta Grīsle, pneimonoloģe-alergoloģe, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes locekle, Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents, Ramona Liepiņa, Radošā apvienība jauniešiem "Trepes" prezidente.

Preses konferencē tiks sniegta informācija par HOPS izplatību Latvijā un pasaulē, tās profilakses, diagnostikas un ārstēšanas iespējām un problēmām mūsu valstī, akcentējot nepieciešamību mainīt sabiedrības un valsts institūciju attieksmi pret šo slimību.

Pasaules HOPS dienas priekšvakarā notks akcija "Nekad nav par vēlu!", kas šogad ar dažādām aktivitātēm tiks atzīmēta 14.novembrī no plkst. 12 līdz 15 centrā "Riga Plaza".

HOPS ir lēni progresējoša elpošanas sistēmas slimība - hronisks iekaisums elpceļos, ko izraisa putekļu, toksisku gāzu un dūmu ieelpošana, kā rezultātā elpceļi sašaurinās.

Biežāk kā 80% gadījumu HOPS izraisa smēķēšana, bet ar to slimo arī kaitīga darba strādnieki, kas ilgstoši uzturas piesārņotā gaisā. Slimību izraisa arī pasīvā smēķēšanas bērnībā, īpaši mātes smēķēšana grūtniecības laikā. HOPS attīstās 50% smēķētāju.

BNS