foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijai perfekts vērtējums pētījumā par līdzvērtīgu iespēju nodrošināšanu sievietēm
Pilnīgi visos rādītājos Latvija ir izpelnījusies maksimālo iespējamo vērtējumu 100.0 punktu apmērā. (Ilustratīvs foto)
Sabiedrība
2020. gada 5. februāris, 04:45

Latvijai perfekts vērtējums pētījumā par līdzvērtīgu iespēju nodrošināšanu sievietēm

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Pasaules Bankas 2020. gada pētījumā “Sievietes, bizness un likums 2020” Latvija vien ar septiņām citām valstīm dala līderpozīciju, manāmi apsteidzot pārējās Baltijas valstis un virkni turīgu Eiropas savienības valstu.

Bez Latvijas perfektu vērtējumu 100.0 apmērā sieviešu, biznesa un likuma indeksā saņēmušas vien Beļģija, Dānija, Francija, Islande, Luksemburga, Zviedrija un Kanāda, kas starp līderiem ierindota vien šogad, pateicoties bērna kopšanas atvaļinājuma reformai, kas paredz papildus 35 brīvdienas tēvam.

Igaunija ierindota tieši zem Zviedrijas ar 97,5 punktu vērtējumu. Identiski novērtētas ir Somija, Vācija, Grieķija, Īrija, Itālija, Nīderlande, Portugāle, Spānija un Lielbritānija.

Savukārt Lietuva ar 93,8 punktiem ierindojas daudz zemāk, dalot vērtējumu ar Horvātiju, Čehiju, Poliju, Serbiju un Slovēniju. Kopumā aplūkota situācija 190 valstīs.

Maksimālais vērtējums visos rādītājos

Perfekts vērtējums Pasaules Bankas ieskatos nozīmē, ka šajās valstīs, kuru vidū jau ne pirmo gadu ir Latvija, starp sievietēm un vīriešiem likuma izpratnē valda vienlīdzība.

Tiek aplūkoti astoņi indikatori – tiesības brīvi pārvietoties, tiesības uzsākt darba attiecības, tiesības saņemt darba samaksu, tiesības stāties laulībā, vecāku/bērnu audzināšanas tiesības, tiesības iesaistīties uzņēmējdarbībā, tiesības un iespēja pārvaldīt īpašumu, kā arī tiesības uz pensiju.

Pilnīgi visos rādītājos Latvija ir izpelnījusies maksimālo iespējamo vērtējumu 100.0 punktu apmērā, kamēr Igauniju kavē situācija ar līdzvērtību laulības jautājumā (80 punkti no 100), savukārt Lietuvu – pensijas lietas (50 punkti no 100).

Arī pērn Latvija izpelnījās augstāko novērtējumu un ierindojās līdzās Beļģijai, Francijai, Dānijai, Luksemburgai un Zviedrijai. Togad Igaunijai bija nemainīgs rezultāts – 97,5 punkti, savukārt Lietuvai nedaudz zemāks – 93,75 punkti.

Vissliktāk Tuvajos Austrumos

Saskaņā ar pētījumu, vissliktākā situācija joprojām esot Dienvidāzijā, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, taču, kas likumsakarīgi – tieši šajos reģionos, kopš iepriekšējā gada rezultātu publicēšanas, novērota vislielākā izaugsme.

Saraksta pašā apakšā atrodas tādas valstis kā Katara (32,5 punkti), Irāna (31,3 punkti), Sudāna (29,4 punkti), Jemena (26,9 punkti), Rietumkrasts (Jūdeja un Samārija) un Gaza (26,3 punkti).

Pētījumā minēts, ka pēdējo divu gadu laikā 40 ekonomikas ieviesa 62 reformas, kuras veicinājušas līdzvērtību starp sievietēm un vīriešiem ekonomisko iespēju ziņā.

Tikmēr trīs valstis – Bosnija un Hercegovina, Moldova un Rietumkrasts un Gaza – ir veikušas likumu grozījumus, kuri līdzvērtību ir mazinājuši.

Pasaules Bankas pētījuma rezultāti un statistika pieejama šeit.