foto: Publicitātes foto
“Splendid Palace” varēs noskatīties izcilo “Parazīts”
Kadri no filmas "Parazīts".
Runā Rīga
2019. gada 23. decembris, 12:41

“Splendid Palace” varēs noskatīties izcilo “Parazīts”

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

No 2019. gada 27. decembra kinoteātrī “Splendid Palace”* tiks izrādīta Džūnho Bona (Bong Joon Ho) izcilā filma “Parazīts”. Dienvidkorejas režisora darbs šobrīd ir ieguvis 74 starptautiski nozīmīgas godalgas, ieskaitot Kannu kinofestivāla “Zelta palmas zars” un ir izpelnījies trīs “Zelta globuss” (ASV apbalvojums kinematogrāfijā) nominācijas, kā arī nominēts ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” kategorijā “Labākā starptautiskā pilnmetrāžas filma”. Kino kritiķi tai paredz pat uzvaru kategorijā “Labākā filma”, portālu Jauns.lv informēja SIA "Rīgas nami".

Filma var lepoties ar 70 miljoniem dolāru kases ieņēmumos savā valstī un kļuvusi par ienesīgāko “Zelta palmas zars” ieguvēju Ziemeļamerikā, nopelnot vairāk nekā 20 miljonus dolāru. Filmai “Parazīts” ir brīnišķīgas izredzes iekļūt visu laiku labāko filmu desmitniekā “Oskara” balvu kategorijā “Labākā filma svešvalodā”, kas no šī gada pārdēvēta par “Labākā starptautiskā pilnmetrāžas filma”.

foto: Publicitātes foto
Kadri no filmas "Parazīts".

Decembrī “Parazīts” tika nominēts ASV Aktieru ģildes balvai par izcilu aktieru ansambļa veikumu kinofilmā. Šāds gods ārzemēs uzņemtam darbam izrādīts vien otro reizi visā ģildes balvu pasniegšanas vēsturē. ASV Aktieru ģildes balvas norāda uz potenciālajiem ASV Kinoakadēmijas balvu laureātiem; līdzšinējie: “Karaļa runa” (The King’s Speech, 2010), “Argo” (2011), “Putnu vīrs” (Birdman, 2014) un “Uzmanības centrā” (Spotlight, 2015). Attiecīgi Džūnho Bona filma varētu pretendēt uz “Oskars” balvām dažādās kategorijās, ieskaitot arī labākās filmas titulu. Dienvidkorejas kino tas būtu nozīmīgs sasniegums, jo līdz šim neviena šīs valsts pieteiktā filma nav bijusi nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai.

foto: Publicitātes foto
Kadri no filmas "Parazīts".

Līdztekus panākumiem apmeklējuma un balvu ziņā, “Parazīts” kļuvis par spilgtu fenomenu popkultūrā. Holivudas zvaigznes to atzīst par vienu no gada lieliskākajām filmām, cilvēki izplata GIF failus un mēmes sociālajos tīklos, un par šo kinodarbu neizbēgami ir kaut kas zināms pat tad, ja tā nav redzēta. Vienas filmas varones skandētie vārdi, kas palīdz viņai ielāgot savu viltus identitāti, nodēvēti par  “Džesikas džinglu” – to plaši izmanto fanu vidē, un tas jau ir pieejams kā tālruņa zvans.

foto: Publicitātes foto
Kadri no filmas "Parazīts".

Kad tīmekļa vietnes “The Hollywood Reporter” reportieri iztaujāja režisoru par “Parazīts” veiksmi, viņš joprojām pauda pārsteigumu, sacīdams: “Uzņemdami šo filmu, cerējām tikai atgūt ieguldīto naudu, jo stāsts ir visnotaļ dīvains,” kā arī vēlāk piebilda, “Filma stāsta par ģimeņu pretstāvi, par bagātajiem pret nabagajiem, un tā ir universāla tēma, jo pašlaik visi dzīvojam vienā valstī: kapitālisma valstī.”

Filma “Parazīts” kinoteātrī “Splendid Palace” tiks demonstrēts no 2019. gada 27. decembra. Vairāk par filmas izrādīšanas seansiem lūgums meklēt šeit:

Filmas treileris: