foto: Ieva Leiniša/LETA
"Visticamāk, griezīšos tiesā," no amata atstādinātā Zvidriņa apstrīdēs Bordāna lēmumu
Pēc Zvidriņas teiktā, VZD bijis jāsamazina 59 amata vietas, no kurām 50 izdevies samazināt uz neaizpildīto vakanču rēķina.
Politika
2019. gada 20. decembris, 22:22

"Visticamāk, griezīšos tiesā," no amata atstādinātā Zvidriņa apstrīdēs Bordāna lēmumu

Jauns.lv / LETA

No Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektores amata atstādinātā Solvita Zvidriņa, visticamāk, apstrīdēs tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) lēmumu par viņas atstādināšanu, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zvidriņa raidījumam atzina, ka viņai bijis dots uzdevums veikt strukturālas reformas, lai iegūtu naudu, ko novirzīt zemākā atalgojuma celšanai. Pēc Zvidriņas teiktā, VZD bijis jāsamazina 59 amata vietas, no kurām 50 izdevies samazināt uz neaizpildīto vakanču rēķina.

"Vērtēšanas periodā bija iedots uzdevums ar mērķi, ka tev ir jāveido strukturālā reforma, tev ir jāpalielina algas, bet tajā pašā laikā, kad tu sāc to visu darīt, ministrs pasaka "nē, tu to nedrīksti darīt". Noteikti, ka, visticamāk, griezīšos tiesā. Zemes dienesta darbība ir apturēta. Nav neviena, kas dokumentus var parakstīt. Nevar cilvēkiem pārskaitīt naudu un attiecīgi [nevar veikt] nevienu maksājumu," stāstīja Zvidriņa.

LETA jau vēstīja, ka ar tieslietu ministra Bordāna rīkojumu ierosināta disciplinārlieta pret VZD ģenerāldirektori Zvidriņu, atstādinot viņu no amata, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā (TM).

TM ir konstatējusi, ka Zvidriņas vadībā netiek īstenota laba pārvaldība iestādes vadīšanā, plānošanā un personāla un iestādes strukturālo izmaiņu veikšanā.

Tostarp, piemēram, reģionālās nodaļas likvidēšana, bez atbilstoša izvērtējuma, kā arī Informācijas tehnoloģiju sturktūrvienības likvidēšana un funkciju nodošana citiem pakalpojuma sniedzējiem var negatīvi ietekmēt IT sistēmu pilnvērtīgu funkcionēšanu. Tāpat konstatēti saimnieciskas dabas pārkāpumi un pilnvērtīgas informācijas nesniegšana ministrijai.

Bordāns pauda, ka lēmumu par VZD ģenerāldirektores atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas pieņēmis, pamatojoties uz jau vairākiem TM konstatētajiem pārkāpumiem un vairāku VZD nodarbināto iesniegumu atbilstoši trauksmes celšanas kārtībai.

"Iedarbinātais trauksmes celšanas mehānisms apliecina iestādes darbinieku nopietnu un apzinīgu attieksmi pret informācijas sniegšanu krīzes situācijā," piebilda Bordāns.

Ministrijā arī norādīja, lai nodrošinātu VZD darbības nepārtrauktību un izvērtētu situāciju iestādē, tostarp iestādes personāla reorganizāciju bez saprotama pamatojuma, strukturālo izmaiņu nepieciešamību un lietderību, jaunu amatu izveides un esošo amatu likvidācijas pamatojumu, ir izveidota TM komisija, kuras uzdevums ir izvērtēt strukturālo un personālvadības jomā veikto izmaiņu nepieciešamību, lietderību un samērīgumu un to iespējamo ietekmi uz VZD normatīvos noteikto funkciju nepārtrauktību un iestādei uzticēto valdības uzdevumu izpildi.

Zvidriņa VZD vadītājas amatā ar valdības lēmumu tika iecelta 2016.gadā. Pirms tam Zvidriņa bija Veselības ministrijas valsts sekretāre.

Laika posmā no 1998.gada Zvidriņa vadīja Finanšu ministrijas Budžeta departamentu un 2003.gadā tika iecelta Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieka budžeta jautājumos amatā. Savukārt no 2006.gada viņa bija Kultūras ministrijas valsts sekretāre, bet no 2012.gada - Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktore.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās