foto: LETA
Pūce informēs par ministrijas rīcību Rīgas domes atlaišanas jautājumā
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Politika
2019. gada 6. decembris, 07:43

Pūce informēs par ministrijas rīcību Rīgas domes atlaišanas jautājumā

Jauns.lv / LETA

Šodien plkst.13 vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ir sasaucis preses konferenci, lai informētu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) tālāko rīcību pēc Rīgas domes darbībā konstatēto pārkāpumu izvērtēšanas.

Paziņojumā masu medijiem vēstīts, ka Pūce informēšot par "ministrijas tālāko rīcību pēc Rīgas domes darbībā konstatēto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas īstenošanas pārkāpumu izvērtēšanas", taču politiķi neoficiāli min, ka sagaidāms lēmums par Rīgas domes atlaišanu.

Arī paši VARAM pārstāvji publiskajā vidē pauduši nostāju, ka Rīgas dome jau otro reizi neesot tikusi galā ar vienu no savām autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tādēļ juridiski esot iestājies pamats, lai lemtu par Rīgas domes atlaišanu. Minētais tiek pamatots ar faktu, ka Saeima ir lēmusi līdz 12.martam pagarināt ārkārtējās situācijas regulējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Pirmo reizi ārkārtējā situācija tika ieviesta 11.septembrī.

Tikmēr Rīgas domes vadība ir pretējās domās un uzskata, ka ministrijas norādes ir izpildījusi, nekādas ārkārtas situācijas atkritumu apsaimniekošanā Rīgā nav un domes atlaišanas gadījumā tas būšot politisks lēmums.

VARAM jau ir sākusi domāt par ārkārtas vēlēšanu sarīkošanas jautājumiem. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA apliecināja, ka ministrija par šo jautājumu ir vērsusies komisijā un arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

VARAM potenciāli vēlētos ārkārtas vēlēšanas Rīgā rīkot 22.februārī, bet CVK uzskata, ka tās labāk būtu rīkot 29.februārī.

Gatavošanās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām notiek arī Saeimā, kas izskatīšanai komisijās ir nodevusi koalīcijas deputātu iesniegtos likumu grozījumus, kas, ja tuvākajā laikā tiktu rīkotas jaunas Rīgas domes vēlēšanas, ļautu pašvaldību ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Grozījumi paredzēs jaunu kārtību, ja pašvaldības dome tiek atlaista, kad līdz tās pilnvaru beigām palikuši no deviņiem līdz 24 mēnešiem. Paredzēts noteikt, ka pēc atlaišanas jaunievēlētās domes pilnvaru laiku veidotu gan iepriekšējās domes atlikušais termiņš, gan arī pilnais četru gadu termiņš, kas paredzēts pēc kārtējām vēlēšanām.

Līdz Rīgas domes pilnvaru beigām pašlaik ir vairāk nekā deviņi mēneši un mazāk nekā 24 mēneši, tāpēc, kamēr šie apstākļi ir spēkā, Rīgas domes atlaišanas gadījumā uz pēc tam ievēlamo jauno domes sasaukumu attiektos šīs izmaiņas.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarīkošana varētu izmaksāt aptuveni 1,5 miljonus eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.