foto: liepajniekiem.lv
Miris mūziķis, Tobago latviešu saietu organizētājs, Venecuēlas latvietis Guntars Gedulis
Mūžībā devies izcils mūziķis un trimdas latviešu sabiedriskais darbinieks Guntars Gedulis.
Sabiedrība
2019. gada 20. novembris, 12:21

Miris mūziķis, Tobago latviešu saietu organizētājs, Venecuēlas latvietis Guntars Gedulis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas neatkarības dienas priekšvakarā mūžībā devies komponists, diriģents, dziedātājs, skolotājs un aktīvs latviešu sabiedriskais darbinieks, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Guntars Gedulis. Viņš bija aktīvs trimdas latviešu darbinieks – viens no Venecuēlas latviešu apvienības dibinātājiem, ikgadējā latviešu saieta senajā Kurzemes hercogistes kolonijā Tobago organizētājs.

Guntars Gedulis dzimis 1952. gada 27. augustā Ņujorkā, ASV. Pirmos muzikālos iespaidus Guntars guva no tēva, dziedātāja Visvalda Geduļa. Kopš mazotnes viņš iemācījās spēlēt klavieres, vēlāk klarneti. Papildus ierastajai izglītībai, viņš mācījās Ņujorkas Bronksas latviešu luteriskajā pamatskolā un vidusskolā. Vienlaicīgi viņš studēja kompozīcijas teoriju mūzikas un mākslas vidusskolā Manhetenā, vēlāk turpinot studijas Ņujorkas Pilsētas koledžā, kur apguva diriģēšanu un kompozīciju.1974. gadā viņš ieguva bakalaura grādu mākslā un arhitektūrā, “Facebook” raksta bijusī Karakasas (Venecuēla) Augšāmcelšanās latviešu luteriskās draudzes mācītāja Sandra Rozenberga-Saavedra.

No 1971. līdz 1975. gadam Guntars Gedulis Ņujorkas latviešu skolā mācīja mūziku, latviešu valodu, ģeogrāfiju un citus priekšmetus, bet 1974. un 1976. gada vasarā Rietummičiganas universitātē pasniedza latviešu valodu. Viņš nodibināja un vadīja Ņujorkas latviešu jaunatnes kori, kā arī darbojās Amerikas latviešu jaunatnes asociācijas valdē.

1975. gadā viņš pārcēlās uz Karakasu, Venecuēlā, kur reorganizēja Karakasas latviešu skolu, izveidojot pamatskolu un vidusskolu, strādājot par skolotāju un direktoru, bija viens no Venecuēlas latviešu apvienības un Dienvidamerikas latviešu jaunatnes asociācijas dibinātājiem.

Guntars Gedulis aktīvi iesaistījās arī Venecuēlas kultūras dzīvē: no 1979. līdz 1982. gadam viņš bija Karakasas studentu kora “Coral Capella” diriģents, nodibināja un vadīja Venecuēlas Plānošanas ministrijas kori “Mindur”, organizēja ikgadējo starptautisko koru festivālu “Canticum Novum” un līdzdarbojās citos Venecuēlas muzikālajos projektos un teātros. Šajā video Guntars Gedulis stāsta par savu dibināto Venecuēlas mūzikas biedrību "Gaudeamus":

Arī pats Guntars Gedulis ir komponējis darbus kora un solo balsij ar pavadījumu, a cappella dziesmām, kā arī kamermūziku un elektronisko mūziku, ir aranžējis 150 latviešu tautas dziesmas korim un ansambļiem.

Guntars Gedulis bija Pasaules Brīvo latviešu apvienības izglītības padomes loceklis un PBLA Kultūras fonda viceprezidents. 1992. gadā pēc Latvijas valdības uzdevuma viņš izplatīja Latvijas pilsonības reģistrācijas materiālus latviešiem Brazīlijā, Argentīnā un Venecuēlā, ik gadu organizēja pasaules latviešu salidojumu Trinidadā un Tobago.

Guntars Gedulis ir saņēmis pateicības rakstu no Pasaules Brīvo latviešu apvienības kultūras fonda par latviešu mūzikas izplatīšanu starptautiskā līmenī un 2005. gadā saņēmis IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par savu sabiedrisko un kultūras darbu.

“Kultūras dzīve ne Latvijā, ne Venecuēlā nebūtu iedomājama bez Guntara līdzdarbošanās, viņa pozitīvisma un mīlestības pret savu darbu. Daudz darbiņi padarīti, daudz solīši iztecēti, lai nu mīļi zemes māte pārklāj savu seģenīti. Gaisma, kas cilvēkā dzīvo, un siltums, ko izstaro sirds, tas nezūd. Tas paliek,” raksta Rozenberga-Saavedra.

Guntars Gedulis stāsta par latviešiem Tobago televīzijā:

17. novembrī, pieminot mūžībā devušos Pasaules koru padomes locekli Guntaru Geduli, 500 dziedātāju Vīnes „Dziedātāju rezidences” koncerthallē izpilda Volfganga Amadeja Mocarta “Rekviēmu”: