Tiesa neesot domājusi, ka viņš aizbēgs. Valsts nejaudā atrast par drauga slepkavību notiesāto Aramu
Uz tiesu Arams Gabrieļans (otrais, uzvalkā) ieradies kopā ar brāli, kurš pavadījis apsūdzēto, neļaujot nevienam pietuvoties un uzdot jautājumus. Tagad Arams izsludināts starptautiskā meklēšanā, jo bēguļo vai kaut kur slēpjas.
112
2015. gada 1. decembris, 06:46

Tiesa neesot domājusi, ka viņš aizbēgs. Valsts nejaudā atrast par drauga slepkavību notiesāto Aramu

Jauns.lv

Pagājušajā gadā par nežēlīgu sava vienaudža noduršanu notiesātais Arams Gabrieļans netika apcietināts tiesas zālē un, izmantojot pēdējās brīvās dienas, pazuda bez pēdām. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa informē Kasjauns.lv, ka notiesātais slepkava jau gadu pēc sprieduma ir uz brīvām kājām un informācijas par viņa atrašanās vietu nav. Jāatzīmē, ka šī gada maijā Latvijas televīzijas sižetā augsta policijas amatpersona teica, ka aizbēgušo atrast nebūs nekādu problēmu. Kā redzams, tādas tomēr ir.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Laba draudzība beidzas traģiski

Draugi jau no mazotnes – tā par Aramu Gabrieļanu un viņa upuri, Kristiānu Čirpusu teica tie, kas puišus pazina. Šī gan ir tikai viena no niansēm, kas nežēlīgo noziegumu padara patiesi neizprotamu. Liktenīgajā vakarā, 2011.gada 18.decembrī, aptuveni pulksten četros naktī Arams, spriežot pēc izmeklēšanā noskaidrotā, vienkārši uzbrucis aizmigušajam Kristiānam ar 22 centimetrus garu nazi, ko paņēmis virtuvē. Uzbrukumā Arams mērķtiecīgi iedūris Kristiānam vairākos dzīvībai svarīgos orgānos; puisis notikuma vietā arī miris. Arams pēc tam izmucis pa logu, tērpies vien zeķēs un Kristiāna šortos. Tieši tādu viņu arī atraduši mediķi, kuriem tobrīd 16 gadus vecais jaunietis tad arī atklājis sevis pastrādāto. Vēlāk noskaidrojās, ka ballītes dalībnieki pirms traģēdijas bija smēķējuši spaisu.

Notiesāts uz 10 gadiem, bet brīvs

Iespējams, Gabrieļans bija sapīpējies spaisus un to iedarbībā viņam rādījās halucinācijas, ka Kristiāns viņam uzbrūk. Ekspertīze gan nenoskaidroja, ka Gabrieļans būtu lietojis spaisu, bet te jāpiebilst, ka 2011. gada nogalē ekspertīzēs vēl nemeklēja un neskaidroja, vai apsūdzētā asinīs ir atrodamas spaisiņa paliekas. Kāpēc šis noziegums pastrādāts, izmeklētāji tā arī nespēja paskaidrot – Gabrieļans tikmēr taisnojies, ka tajā naktī ir aizstāvējies un notikušo nožēlo. Neskatoties uz to viņam par pirmās pakāpes slepkavību attiecīgi piespriesti 10 gadi cietumā un aptuveni 50 000 eiro kompensācija cietušajiem.

Noslepkavotā zēna vecmāmiņa savulaik izteicās, ka laikam jau ir naiva, jo cerēja redzēt kā slepkavam pēc sprieduma nolasīšanas arī uzliek roku dzelžus. Tā nenotika, taču nevienam pat prātā nebija ienācis, ka Gabrieļans būs uz brīvām kājām pat veselu gadu pēc notiesāšanas. Šobrīd viņš bēguļo un, kā atzīst tiesa, nevienam nav zināms, kur viņš varētu atrasties.

Tiesa neesot paredzējusi, ka slepkava aizbēgs

Valsts policija (VP) nekomentē situāciju ar Arama Gabrieļana meklēšanu, taču, kā apstiprina Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, apcietinājums tiesas zālē nav noticis, jo neesot bijis pamata uzskatīt, ka Arams metīsies bēgt. „Notiesātajam pirmstiesas izmeklēšanā tika piemērots drošības līdzeklis – nodošana policijas uzraudzībā, kurš ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2014.gada 14.aprīļa spriedumu tika atstāts līdz spriedums stājas likumīgā spēkā.

Ņemot vērā, ka notiesātais nebija pārkāpis piemērotā drošības līdzekļa noteikumus, bija pildījis savus procesuālos pienākumus, kā arī tiesai nebija pamata uzskatīt, ka minētā persona izvairīsies no sprieduma izpildes, tiesai, taisot spriedumu, nebija pamata grozīt uz to brīdi esošo drošības līdzekli un piemērot citu vairāk ierobežojošu drošības līdzekli – apcietinājumu,” toreizējo tiesas lēmumu skaidro pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Iveta Krēvica.

Gabrieļans izsludināts starptautiskā meklēšanā

Tiesas pārstāve informē, ka pēc sprieduma stāšanās spēkā tiesa minēto to nosūtījusi izpildei VP attiecīgai struktūrvienībai, kur tika ierosināta notiesātā meklēšanas lieta, kā arī veikusi darbības, lai attiecībā uz notiesāto tiktu pieņemts lēmums par personas starptautisko meklēšanu, kā arī veiktas citas attiecīgās darbības, kas nepieciešamas personas meklēšanai.

„Šobrīd minētā persona izsludināta starptautiskajā meklēšanā apcietināšanai izdošanas nolūkā. Tiesas rīcībā nav informācija par to, kur varētu atrasties notiesātā persona un vai viņš  ir bīstams,” apstiprina tiesas priekšsēdētāja.


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica