foto: Īriss Sviklis/LETA
Pieņemti jauni saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā
Atkritumu šķirošanas konteineri.
Runā Rīga
2019. gada 30. oktobris, 18:09

Pieņemti jauni saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Rīgas domes trešdien, 30. oktobrī, apstiprināja jaunus saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis dokuments noteiks sadzīves atkritumu, tajā skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, lai aizsargātu vidi, cilvēku dzīvību un veselību, nodrošinātu atkritumu dalītu savākšanu un reģenerāciju, kā arī veicinātu dabas resursu efektīvu izmantošanu, atkārtoti lietojamu materiālu atgriešanu apritē un apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu.

Saistošie noteikumi paredz, ka sadzīves atkritumu savākšana Rīgā tiks veikta, izmantojot šķiroto atkritumu savākšanas laukumus, atkritumu dalītās savākšanas punktus, tajā skaitā nodrošinot bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītas vākšanas iespēju, nešķiroto atkritumu konteineru novietnes, priekšapmaksas atkritumu maisus.

Lai atkritumu izvešana netraucētu iedzīvotāju naktsmieru, atkritumu izvešana (tvertņu iztukšošana un izvešana) būs aizliegta laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 5.00.

Paredzēts, ka Rīgā būs vairākas atkritumu apsaimniekošanas zonas. Ja atkritumi tiks šķiroti, tad mājsaimniecības varēs retāk izvest nešķirotos atkritumus, un tādējādi maksāt mazāk par atkritumu apsaimniekošanu.

Saistošajos noteikumos ir ņemtas vērā atkritumu apsaimniekošanas nozari regulējošo normatīvo aktu prasības, kā arī pētījumā par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības perspektīvām norādītās rekomendācijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai. Ņemot vērā faktisko situāciju un statistiku par viena iedzīvotāja radīto atkritumu apjomu, saistošajos noteikumos aktualizēts regulējums par sadzīves atkritumu izvešanas biežumu.