foto: Liepaja.lv
Karostas pilī būs Jūras spēku štābs
Būvuzņēmums „Restaurators” par pusmiljonu eiro atjaunojis cara laika greznās pils – Jūras virsnieku saieta nama fasādi. Pagaidām gan nav skaidrs, kas notiks aiz šīs fasādes, jo tur vēl valda postaža.
Novadu ziņas
2019. gada 28. oktobris, 05:48

Karostas pilī būs Jūras spēku štābs

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc Jauns.lv publikācijas par cara laikā būvētā Jūras virsnieku saieta nama atjaunošanu Aizsardzības ministrija tikusi skaidrībā, ko nākotnē varētu darīt ar šo arhitektūras pērli.

No 1898. līdz 1907. gadam Pēterburgas labāko arhitektu un mākslinieku būvētajā jūgendstila arhitektūras piemineklī padomju laikā bija ierīkots kara hospitālis. 1994. gadā ēku pārņēma Aizsardzības ministrija, kas namu centās nodot pašvaldībai, bet tā atsacījusies, jo vietvarai nav tik daudz naudas.

Liepājā atjaunota Jūras virsnieku saieta nama fasāde

No valsts aizsardzības budžeta desmit gadu laikā iztērēti ap diviem miljoniem eiro greznās cara laikā celtās Jūras virsnieku saieta nama ...

gallery icon
14

Desmit gadu laikā iztērēti ap diviem miljoniem eiro no valsts aizsardzības budžeta, pagaidām atjaunota greznā fasāde un bēniņi, nomainīta apkures sistēma, atsevišķi logi un ārdurvis, bet iekšpusē valda postaža. Lai pilnībā veiktu restaurāciju, vēl nepieciešami aptuveni 12 miljoni eiro.

Vita Briže, Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente, Kas Jauns Avīzi informē, ka pēc iekštelpu atjaunošanas ēkā plānots izvietot Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku štābu.

Jūras virsnieku saieta nama restaurāciju izmaksu ziņā nevar salīdzināt ar parastas ēkas atjaunošanu, jo tas ir kultūras vēstures piemineklis. Pils ārējā un iekšējā arhitektūra to ierindo visizcilāko Latvijas sabiedrisko ēku un nacionālā kultūrvēsturiskā mantojuma grupā.