foto: EESTI MEEDIA/SCANPIX
Valsts drošības dienests ieradies veikalā, kur iepriekš tirgoja apģērbus ar Krieviju slavinošu simboliku
"Black Star" ir pazīstamajam krievu reperim Timati piederošs zīmols.
Sabiedrība
2019. gada 19. oktobris, 20:19

Valsts drošības dienests ieradies veikalā, kur iepriekš tirgoja apģērbus ar Krieviju slavinošu simboliku

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) ir veicis preventīvus pasākumus, lai novērstu iespēju, ka tirdzniecības centra "Alfa" veikala "Black star wear" sortimentā atkārtoti parādās apģērbs, kas ir apdrukāts ar Krievijas ģeopolitisko kursu slavinošu simboliku vai rada iespaidu par tā valkātāja piederību Krievijas bruņotajiem spēkiem, to raidījumam "TV3 Ziņas" apliecinājis dienests.

VDD informējis, ka ir noslēdzis minētā gadījuma izvērtēšanu. Vienlaikus bez jau minētā tirdzniecības centra vadībai sniegtas rekomendācijas, informējot par riskiem saistībā ar šāda veida produkciju, kas neveicina sabiedrības saliedētību, skaidroja dienestā, uzsverot, ka tas arī turpmāk sekos līdzi situācijai.

Kā ziņots, par tirdzniecības centra "Alfa" veikalā "Black Star Wear" redzētajām drēbēm ar Krievijas prezidenta seju uz tām, Krievijas karogu apdarē, kā arī armijnieku tematiku septembrī vairāki Latvijas iedzīvotāji pauda sašutumu sociālajos tīklos. Veikalā "Black Star Wear" liela daļa nopērkamo drēbju ir krievu repera Timati apģērbu līnija.

VDD iepriekš apliecināja, ka apģērbu kolekcijas ar Kremļa tematiku tirgošanā saskata Krievijas centienus propagandēt tās ģeopolitisko kursu, tāpēc veiks šī gadījuma izvērtēšanu.

Reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju, tirdzniecības parka "Alfa" pārvaldītājs lūdza no šī veikala sortimenta izņemt apģērbu kolekciju ar Krievijas prezidenta seju, Krievijas karogu apdarē un Krievijas armijnieku tematiku. Veikala pārvaldītāju pārstāve Ilze Žūka skaidroja, ka uz visiem nomniekiem attiecas vienādi noteikumi, proti, ir jāievēro Valsts likumdošana un normatīvo aktu prasības. Vienlaikus šis regulējums neparedz pieprasīt iesniegt katra nomnieka tirdzniecībai paredzētā sortimenta katras preces detalizētu aprakstu un bildes.

Žūka papildus paskaidroja, ka Latvijas valsts atbildīgās institūcijas ir atļāvušas konkrētā uzņēmuma komercdarbību Latvijā, reģistrējot šeit šī zīmola franšīzes operatoru.

Tikmēr "Black Star Wear" franšīzes vadītāja Baltijas valstīs Jūlija Polenņikova tobrīd informēja, ka veikals jau paguvis izpārdot visu apģērbu kolekciju ar Krievijas prezidenta ģīmetni un armijas tematiku.

5.septembrī atklāta tirdzniecības parka "Alfa" jaunbūve, kurā pieejami 40 jauni veikali, tostarp jau minētais zīmols "Black Star Wear".

2017.gada rudenī tika sāka tirdzniecības parka "Alfa" paplašināšana. Projekta kopējās investīcijas veidoja 55 miljonus eiro.

Tirdzniecības centrus "Alfa", "Mols" un "Origo" Latvijā pārvalde Norvēģijas uzņēmuma "Linstow" meitaskompānija SIA "Linstow Center Management".