foto: LETA
Mīkstina Krimināllikumu: par vairākiem nodarījumiem piemēros naudassodu, nevis kriminālatbildību
112
2019. gada 17. oktobris, 21:54

Mīkstina Krimināllikumu: par vairākiem nodarījumiem piemēros naudassodu, nevis kriminālatbildību

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, tajā skaitā paredzot par dažiem nodarījumiem turpmāk piemērot nevis kriminālatbildību, bet administratīvo sodu.

Likumprojekts iesniegts, lai atslogotu tiesībaizsardzības iestāžu, tostarp prokuratūras, darbu un tiesu sistēmu kopumā ar mērķi palielināt noziedzīgu nodarījumu atklāšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Cita starpā paredzēts atteikties no transportlīdzekļa vadītāja saukšanas pie kriminālatbildības par Ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls miesas bojājums. Turpmāk par šādu pārkāpumu iestāsies administratīvais sods.

Iecerēts noteikt, ka no kriminālatbildības varēs atbrīvot personu, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, ar kuru nav radīts tāds kaitējums, lai vajadzētu piespriest kriminālsodu.

Tāpat paredzēts noteikt, ka kriminālatbildība par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, nevērīgi rīkojoties ar uguni vai citādā vispārbīstamā veidā, iestātos tikai gadījumos, kad ar šādām darbībām radīts būtisks kaitējums. Grozījums izstrādāts, jo nav samērīgi personu saukt pie kriminālatbildības par noziedzīgu nodarījumu, kas izdarīts aiz neuzmanības, ja tā rezultātā nav iestājušās noteiktas kaitīgas sekas, proti, būtisks kaitējums, skaidro likumprojekta autori, Saeimas Juridiskā komisija.

Plānots, arī atteikties no kriminālatbildības par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam dzīvniekam būs nodarīts viegls miesas bojājumiem. Par šo pārkāpumu pienāksies administratīvais sods. Vienlaikus tiks saglabāta kriminālatbildība par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja cietušajam dzīvniekam būs nodarīti vidēja smaguma un smagi miesas bojājumi, kā arī, ja tās rezultātā dzīvnieks būs nomiris.

Tāpat konceptuāli atbalstīti saistītie grozījumi Kriminālprocesa likumā un likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību".

Tēmas