foto: Iveta Devita/LETA
Svētdienas pastaiga Lielvārdes parkā beidzas ar pārsistu galvu
Kādai rāmas rudenīgas pastaigas cienītajai gar Daugavmalu promenādē beidzās ar pārsistu galvu un slimnīcā uzliktām šuvēm.
112
2019. gada 18. oktobris, 05:08

Svētdienas pastaiga Lielvārdes parkā beidzas ar pārsistu galvu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ivetai ar draudzeni svētdienas pēcpusdienas rudenīgā pastaiga gar Daugavmalu Lielvārdes parkā beidzās ar nepatīkamu starpgadījumu un nokļūšanu Ogres slimnīcā – huligāni ar akmeni pārsita Ivetas draudzenei galvu. Nelieši, kuri sava prieka pēc meta akmeņus Daugavā, trāpīja nevis upē, bet gan cilvēkam pa galvu, nav notverti.

Ivetai savā „Facebook” profilā raksta: „Svētdienas rudenīgā pastaiga beidzās ar četrām šuvēm galvā! Esiet uzmanīgi Lielvārdes parkā! Svētdien pastaigājoties gar Daugavmalu notika negadījums. No stāvkrasta tika mesti vairāki akmeņi upes virzienā, kur pastaigājas cilvēki. Draudzenei trāpīja ar lielo akmeni tieši pa galvu! Rezultāta viņa zaudēja samaņu. un saļima. Izsauktā ātrā medicīniskā palīdzība viņu nogādāja Ogres slimnīcā, kur tika uzliktas četras šuves! Esiet uzmanīgi Lielvārdes parkā!”

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Priedīte Jauns.lv informēja, ka šāds negadījums tik tiešām noticis: „Valsts policijā ir reģistrēts gadījums, kad pastaigas laikā kādai sievietei pa galvu ticis iemests ar akmeni. Par minēto gadījumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirknī ir uzsākta resoriskā pārbaude un tiek skaidroti notikušā apstākļi”.
 
Lielvārdes novada pašvaldības policijas priekšnieks Artis Mundurs Jauns.lv teica, ka līdz šim līdzīgi gadījumi, kad huligāni Lielvārdē uz atpūtniekiem būtu metuši akmeņus, nav bijuši: „Ja persona tiek nogādāta ar traumām ārstniecības iestādē, tad ārstniecības iestāde informē teritoriālo Valsts policijas iestādi par traumu gūšanas vietu, veidu un apstākļiem. Oficiālas informācijas par to, vai Valsts policijā ir saņemta informācija par notikušo un iesniegts iesniegums, mums nav. Pašvaldības policijā šāda veida atgadījumi iepriekš nav reģistrēti. Par iespējamo vainīgo identificēšanu ziņu nav”.

Jauns.lv Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) jautāja, vai „ātrajiem” bieži nākas glābt šādos huligāniskos uzbrukumos cietušus cilvēkus. Dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša atbildēja: „Šādu datu mūsu rīcībā nav. NMPD sistēmā izsaukumi var tikt atlasīti un analizēti pēc izsaukuma motīva (piemēram, cilvēks bezsamaņā; augsta temperatūra; CSN un tamlīdzīgi), pēc negadījuma veida (piemēram, sadzīves trauma, krimināltrauma, sporta trauma, transporta trauma un citi), pēc rezultāta, kādu diagnozi noteikusi brigāde. Līdz ar to mūsu datu bāzē nav iespējams atlasīt informāciju pēc tā, ka trauma gūta, piemēram, ja kāds ir metis ar akmeni otram cilvēkam.

Taču jāuzsver, ka mūsu procedūras paredz - ja izsaukuma laikā tiek saņemta informācija no cietušā, klātesošajiem vai brigādei pēc izsaukuma vietā redzētā rodas aizdomas, ka ir bijusi vardarbība vai uzbrukums, ziņojam policijai, kura izmeklē notikušā apstākļus”.

Te jāpiebilst, ka Krimināllikuma 231. pants paredz bargus sodus par huligānismu, kura rezultātā cietušajam radīti miesas bojājumu: „brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās”.