foto: LETA
Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā darbinieki neapmierināti ar priekšnieci
2019. gada 13. oktobris, 18:39

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā darbinieki neapmierināti ar priekšnieci

Jauns.lv / LETA

Labklājības ministrija (LM) nākamnedēļ lūgs Valsts kancelejas (VK) palīdzību rast risinājumu situācijai, kad daļa Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) darbinieku nav apmierināta ar iestādes vadītāju Mariannu Dreju.

Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") pastāstīja, ka šonedēļ apmeklējusi inspekciju un, izrunājoties ar darbiniekiem, secinājusi, ka daudzi no viņiem ir neapmierināti ar iestādes vadītāju Dreju un tāpēc ir noskaņoti pamest darbu, ja nekas nemainīsies. Turklāt jau patlaban VBTAI esot brīvas vakances, kas apgrūtinot tās pilnvērtīgu darbību.

Lai arī Petraviča šādā situācijā ir skeptiska par Drejas iespējām turpināt darbu VBTAI vadītājas amatā, ministre uzsver, ka Darba likums aizsargā darba ņēmēja tiesības, tāpēc "tas vien, ka darbinieki ir neapmierināti, nevar būt iemesls atbrīvošanai, jo tad pastāv tiesāšanās iespējas".

Lai risinātu izveidojušos situāciju, LM nākamnedēļ konsultēsies ar Valsts kanceleju.

Petraviča vērsa uzmanību, ka problēma nav radusies ne "vakar vai aizvakar", bet jau laikā, kad Dreja atnāca strādāt uz VBTAI.

Līdz ministrei arī esot nokļuvusi informācija, ka darbinieki baidoties atklāti runāt, turklāt topot Dreju slavinoša vēstule, kuras neparakstīšanas gadījumā darbinieki baidoties no iespējamām represijām.

Ministre vērtēja, ka inspekcijas darbs nav apmierinošs. Kritiski secinājumi par inspekcijas darbu bijuši iekšējā auditā un uz problēmām norādījusi arī Valsts kontrole. Drejas darbs iepriekš novērtēts kā viduvējs. Nesen tapusi vēl viena novērtēšana, taču vispirms ar tās rezultātiem nepieciešams iepazīstināt pašu Dreju un tikai tad par tiem varēs runāt publiski, skaidroja ministre.

"Nevaru raksturot, ka (Dreja) labi strādā," uzsvēra ministre un piebilda, ka precīzāka informācija par iespējamiem situācijas risinājumiem varētu būt zināma nākamnedēļ.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" šonedēļ vēstīja, ka darbinieki šonedēļ parakstījuši sūdzības vēstuli par Dreju un nosūtījuši to gan labklājības ministrei, gan Valsts kancelejas vadībai un arī valdībai. Ar pašu Dreju raidījumam nebija izdevies sazināties.

Vēstulē norādīts, ka direktore darbiniekus dalot sev tīkamajos un netīkamajos, un pret sev nepietuvinātajiem veicot mobingu un bosingu. Tāpat viņa bieži neesot darbā un kavējoties ar dažādu dokumentu parakstīšanu, kas kavējot bērnu interešu nodrošināšanu.

Viens no inspekcijas darbiniekiem, kurš vēlējās palikt anonīms, "Panorāmai" stāstīja, ka darbu pamet ne vien vecie kolēģi, bet arī pavisam jauni darbinieki darbā ilgi nenoturas. Tāpat darbinieks norādīja, ka, pēc Drejas domām, pareizs esot tikai viņas pašas un viņai pietuvināto darbinieku viedoklis.

"Tā izjustā attieksme ir tāda, ka sāc jau šaubīties par to, vai tam, ko tu dari, vispār ir kāda nozīme, jo daudzas vērtības, kurām šajā darbā vajadzētu būt, nav vairs. Ir citas vērtības, kas tiek uzspiestas. Ko es dzirdēju no citiem kolēģiem, ka arī viņiem tas liek ļoti slikti justies, ka tevi neņem vērā," "Panorāmai" norādīja anonīmais VBTAI darbinieks.

Petraviča "Panorāmai" stāstīja, ka darbinieki pat sūdzējušies par aizdomām, ka viņu kabinetos ir ievietotas noklausīšanās ierīces. Ministrija teica, ka par šādām paustām aizdomām ministrija tiesībsargājošās iestādēs vēl nav vērsusies, turklāt tā arī neesot vienkārši pierādāma lieta.

Valdība Dreju inspekcijas vadītājas amatā apstiprināja 2018.gada februārī. Pirms tam viņa ilgstoši ieņēma dažādus amatus Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).