foto: LETA
Jēkabpils dzīvnieku patversme visas PVD prasības nemaz nespējot izpildīt
Novadu ziņas
2019. gada 25. septembris, 09:25

Jēkabpils dzīvnieku patversme visas PVD prasības nemaz nespējot izpildīt

Jauns.lv / LETA

Esošajās Jēkabpils dzīvnieku patversmes telpās visas normatīvo aktu prasības nevar izpildīt, komentējot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atklātos pārkāpumus, sacīja pašvaldības SIA "Jēkabpils pakalpojumi" teritoriju apsaimniekošanas speciāliste Inguna Avotiņa.

Tieši "Jēkabpils pakalpojumi" nodrošina pilsētas patversmes uzturēšanu, un, pēc kapitālsabiedrības pārstāves teiktā, patversme ir ļoti maza, un visas prasības izpildīt esošajās telpās nav reāli. Savukārt, palielinot katram dzīvniekam noteikto kvadratūru, patversme varēs uzņemt uz pusi mazāk dzīvnieku.

Blakus atrodas daudz lielāka ēka, kas būtu atbilstoša patversmes ierīkošanai, taču pašvaldībai tās atjaunošanai nav līdzekļu, komentēja Avotiņa.

Viņa klāstīja, ka pēc PVD pārbaudes patversmei bija nepieciešams atjaunot un uzlabot reģistrācijas kartes, dezinfekcijas plānu, darba aprakstus suņu un kaķu kopējiem, kā arī jāizstrādā jauni iekšējās kārtības noteikumi. Tāpat noteikts sakārtot atļauju transportam, ar ko pārvadāt dzīvniekus. Avotiņa apgalvoja, ka visa dokumentācija jau ir atjaunota un sakārtota. 

Aizrādījumi no PVD saņemti arī par kaķu istabu, kur 15 kvadrātmetros skraida aptuveni desmit dzīvnieki. "Kaķi visi ir sterilizēti, kastrēti un socializējušies, kāpēc viņi nevar skraidīt brīvā vaļā, kāpēc viņiem jātup viena kvadrātmetra mazā būrī? Bet, tiklīdz kaķi izlaiž istabā, tās platībai ir jābūt pieci kvadrātmetri [uz vienu kaķi]," normatīvos aktus komentēja Avotiņa, noteikumus saucot par neloģiskiem.

Līdzīgi aizrādījumi saņemti arī par suņu turēšanas noteikumiem.

PVD patversmei aizrādījis arī, ka dzīvnieki tiek vakcinēti uzreiz pēc ienākšanas patversmē. Tas, pēc Avotiņas teiktā, tiek darīts, lai neienestu infekciju un neaplipinātu citus. Taču likums to atļauj darīt tikai pēc 14 dienām, jo, ja uzrodas dzīvnieka saimnieks, viņam varētu būt pretenzijas par vakcināciju. "Bet pēc likuma pēc 14 dienām mēs viņus varam arī eitanizēt," uz pretrunām norādīja "Jēkabpils pakalpojumu" pārstāve.

Jau vēstīts, ka PVD, veicot plānveida pārbaudi, Jēkabpils dzīvnieku patversmē konstatējis vairākus pārkāpumus, par ko sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere sacīja, ka Jēkabpils dzīvnieku patversmē notika plānveida pārbaude, kuras mērķis bija pārbaudīt, kā patversmē tiek nodrošināta dzīvnieku labturība, kā arī, kā patversme darbībā ievēro citus normatīvos noteiktos pienākumus saistībā ar dzīvnieku uzņemšanu, atsavināšanu, veterinārmedicīniskās aprūpes nodrošināšanu.

Viņa arī informēja, ka pārbaudē Jēkabpils dzīvnieku patversmē konstatēti vairāki pārkāpumi, tostarp patversmē netiek nodrošināta dzīvnieku turēšanai atbilstoša platība, kā arī konstatēti pārkāpumi saistībā ar dzīvnieku vakcināciju, atsavināšanu un veiktajiem pasākumiem pirms atsavināšanas.

Patversmei, pārkāpumu novēršanai, noteikti dažādi termiņi, bet pēdējais no tiem ir 1.novembris, pēc kura PVD plāno atkārtoto pārbaudi.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja arī skaidroja, ka patversmes uzturētāja atbildība ir novērst pārbaudē konstatētās problēmas, lai patversme atbilstu noteiktajām prasībām.

Atbilstoši pārbaužu plānam PVD dzīvnieku patversmes pārbauda reizi gadā, bet, ja PVD saņem sūdzības, pārbaudes tiek veiktas biežāk.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.