foto: ekrānuzņēmums no video
Lems par psihiatrisko ekspertīzi brutālajam pusaudzim, kurš Sarkandaugavā piekāva vienaudzi
Policija uzsāktā kriminālprocesa ietvaros lems, vai pusaudzim, kurš mēneša sākumā brutāli piekāva savu vienaudzi, būtu jāveic psihiatriskā ekspertīze.
112
2019. gada 24. septembris, 06:18

Lems par psihiatrisko ekspertīzi brutālajam pusaudzim, kurš Sarkandaugavā piekāva vienaudzi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

14 gadus veco jaunieti, kurš 2. septembrī nežēlīgi piekāva un aplaupīja savu vienaudzi uzrauga gan policija, gan sociālais dienests. Pašlaik tiek izvērtēts, vai jau agrāk likumsargu redzeslokā nonākušajam puisim nevajadzētu noteikt psihiatrisko ekspertīzi, bet Bāriņtiesa lems, vai viņu nevajadzētu nodot ārpusģimenes aprūpē. Vienlaikus viņam draud arī cietumsods.

Sabiedrību mēneša sākumā satrauca nežēlīgā vardarbība un noziegums, kad 2. septembra pēcpusdienā kādu 14 gadus vecu pusaudzi brutāli piekāva vienaudzis, bet vismaz divi citi to filmējuši un video pēc tam publicējuši internetā.  Portāls Jauns.lv skaidroja, kāds audzināšanas darbs notiek ar varmāku un kāds sods viņu sagaida.

Varmākam, kurš jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Tas nozīmē, ka jaunietis, kuram jau iestājusies kriminālatbildība, var izdarīt vēl kādu pārkāpumu. Vai viņu kāds pieskata? Tomēr ne jau puiša iespundēšana aiz restēm viņu pārmācīs, bet gan sociālais darbs ar jaunieti.

Rīgas bāriņtiesas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ankipāne portālam Jauns.lv pastāstīja: „Šobrīd ar ģimeni, no kuras nāk minētais 14 gadus vecais jaunietis, strādā sociālais dienests, precīzāk, Sociālā dienesta teritoriālajā centrā "Ziemeļi". Viņu pārziņā ir sociālo risku novēršanas pasākumi. Šī ģimene ir bijusi Rīgas Bāriņtiesas redzeslokā, taču pēc visu sociālo risku novēršanas un sadarbošanās, mums nebija pamata pārtraukt aizgādības tiesības vecākiem. Šobrīd administratīvā lieta ir atvērta un mēs gaidām informāciju no sociālā dienesta, kas ar šo ģimeni strādā. Ja sociālie riski novērsti netiks, Rīgas Bāriņtiesai būs jālemj par vecāku aizgādības tiesību pārtraukšanu un pusaudža ārpusģimenes aprūpi”.

Savukārt Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītājas vietniece Linda Sausā Jauns.lv teica: 

„Ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likumu, konkrētu gadījumu Rīgas Sociālais dienests detalizēti nevar komentēt, taču sociālais darbs ar jaunieti notiek. Jebkurā gadījumā, ja sociālais dienests saņem informāciju par vardarbību pret bērnu no policijas, skolas, izglītības iestādes vai no jebkura cita avota, piemēram, kaimiņiem, tad attiecīgi, pārbaudot informāciju, var uzsākt sociālo darbu ar gadījumu. Sociālo darbu var veikt gan ar cietušo un viņa ģimeni, gan ar varmāku un viņa ģimeni. Sociālais darbinieks ģimenei un bērniem sniedz individuālas konsultācijas, veic pārrunas ar ģimeni, izvērtējot ģimenes situāciju un vajadzības, piesaista sociālos pakalpojumus un speciālistus atbalsta sniegšanai (gan bērnam, gan vecākiem pēc nepieciešamības), piemēram, sociālā darba pakalpojumus, individuālās psihologa konsultācijas, atkarību profilakses speciālistu konsultācijas, sociālās rehabilitācijas programmu jauniešiem ar uzvedības grūtībām, apmācības programmu pusaudžu vecākiem „Ceļvedis, audzinot pusaudzi” un citus pakalpojumus”. 

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska Jauns.lv piebilda: „Jaunietim ir noteikts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība. Vēlāk, iespējams, tiks nozīmēta psihiatriskā ekspertīze”.

Portāls Jauns.lv jau rakstīja, ka Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu, kurā vērtē brutālu laupīšanas faktu, kad 14 gadus vecais pusaudzis Sarkandaugavā devies no pirmās skolas dienas svinīgā pasākuma. Pie viņa pienākuši trīs citi jaunieši, un viens no viņiem skolēnu piekāvis, pēc kā nolaupījis somu un mobilo telefonu. Notikuma vietā ieradās mediķi, kas bērnu nogādāja ārstniecības iestādē.

Likumsargi noskaidroja, ka uzbrucējs ir 14 gadus vecs pusaudzis, kurš jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem. Jaunietis jau ir sasniedzis vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība. Par šādu noziegumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pastāstījis, ka uzbrucējs jau iepriekš divas reizes vests uz tiesu, lai viņam piemērotu piespiedu audzināšanas līdzekļus.
 
Uzbrucējs aptuveni pusotru minūti ar dūrēm un kājām intensīvi sita cietušajam. Video redzams, ka jau pēc pirmā sitiena upuris nogāzts zemē un uzbrucējs intensīvi ar dūrēm un kājām sit par cietušā ķermeni. Cietušais jau pēc aptuveni 45 sekundēm vairs neaizsargājās ar rokām, bet pāridarītājs turpināja savu uzbrukumu, tostarp, veicot mērķtiecīgus spērienus ar kāju upura galvas un kakla rajonā.

Rīgas Ziemeļu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Norberts Trepša sacīja, ka cietušajam dzīvības briesmas nedraud, taču viņam nodarītā miesas bojājuma pakāpe tiks skaidrota ekspertīzē. Tāpat Trepša apliecināja, ka kriminālprocesā tiks vērtēts fakts, ka tuvumā stāvošie jaunieši „smējušies un priecājušies”, proti, uzbrukums nofilmēts un ievietots internetā.