foto: LETA
Salmoneloze Kuldīgas slimnīcā izplatījusies caur cilvēkiem, nevis ar pārtiku
Novadu ziņas
2019. gada 20. septembris, 09:33

Salmoneloze Kuldīgas slimnīcā izplatījusies caur cilvēkiem, nevis ar pārtiku

Jauns.lv / LETA

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā salmoneloze izplatījusies cilvēku kontaktu ceļā, nevis ar pārtiku, izriet no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova sacītā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka slimnīcā konstatētā salmoneloze nav saistīta ar pārtiku vai citiem faktoriem, izņemot to, ka tā bijusi ar veselības aprūpi saistīta infekcija. Infekcija izplatījās kontaktu ceļā, un "galvenais šeit, kā vienmēr slimnīcās, ir personāla vai cilvēku rokas", viņš teica.

"Infekcija tiek pārnesta no vienas palātas uz otru palātu un pakāpeniski, nevis bērni vai pieaugušie bija ar simptomiem, bet viņi bija infekcijas izplatītāji," viņš sacīja, uzsverot, cik būtiska ir higiēnas noteikumu ievērošana, it sevišķi roku mazgāšana noteiktajos apstākļos.

SPKC sniegtā informācija liecina, ka inficēties ar salmonelozi var, arī nonākot tiešā vai netiešā saskarē ar inficētiem cilvēkiem (slimniekiem vai baktēriju nēsātājiem) vai viņa izkārnījumiem un piesārņotiem priekšmetiem, ja netiek ievērota nepieciešama piesardzība.

Tāpat inficēties var, kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus, kas satur salmonellas, kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas.

LETA jau vēstīja, ka Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā konstatēti desmit salmonelozes gadījumi, tostarp astoņiem jaundzimušajiem. SPKC pārstāve Ilze Arāja aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka ir informācija iegūta no šī gada 22.jūlija līdz 30.augustam. Par situāciju informēta arī Veselības inspekcija.

Pēc viņas paustā, daļa salmonelozes gadījumu tika atklāta, SPKC speciālistiem veicot epidemioloģisko izmeklēšanu un organizējot kontaktpersonu izmeklēšanu un novērošanu sadarbība ar slimnīcu un ģimenes ārstiem. Dzemdību nodaļā veikta arī vides paraugu laboratoriskā izmeklēšana.

Arāja arī informēja, ka sadarbībā ar Kuldīgas slimnīcas speciālistiem izvērtēta situācija un riska faktori. Pamatojoties uz tiem, SPKC speciālisti snieguši slimnīcai ieteikumus infekcijas profilakses pasākumiem un epidemioloģiskās situācijas monitoringam, piemēram, veikt visu jaundzimušo izmeklēšanu uz salmonellu infekciju pirms izrakstīšanas no nodaļas, kā arī veikt akūtu zarnu infekcijas slimību monitoringu visiem slimnīcā esošajiem pacientiem, tostarp veicot slimnieku izmeklēšanu uz salmonellu infekciju.

Iepriekš tika vēstīts, ka SPKC turpina epidemioloģisko izmeklēšanu un citus nepieciešamos pasākumus saistībā ar salmonelozes gadījumiem slimnīcā.

Kuldīgas slimnīcā līdz 1.oktobrim ir aizvērusi Dzemdību nodaļu, to skaidrojot ar nepieciešamību ļaut mediķiem pilnvērtīgi atpūsties un vienlaikus atsvaidzināt arī nodaļas fizisko vidi, informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Slimnīca ir Kuldīgas novada un Aizputes novada pašvaldību kapitālsabiedrība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās