Narkoloģe Inga Landsmane par to, kas veicina bērnu aizraušanos ar alkoholu
Sociālā vide, kurā dzīvo pusaudzis, var radīt apstākļus alkohola lietošanai, brīdina eksperte.
Viedokļi
2015. gada 11. decembris, 21:37

Narkoloģe Inga Landsmane par to, kas veicina bērnu aizraušanos ar alkoholu

Jauns.lv

Sociālā vide, kurā dzīvo pusaudzis, var radīt apstākļus alkohola lietošanai, norāda Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra pārstāve Inga Landsmane.

Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs kampaņas "Lai būtu skaidrs" ietvaros aicināja pusaudžu vecākus uz diskusijām par pusaudžu alkohola lietošanu, komunikāciju ar pusaudzi, atbalsta un palīdzības iespējām.

Diskusiju vadītājas – Inga Landsmane, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra ārsts – narkologs un Kristīne Mozerte, Latvijas Atkarību psihologu asociācijas pārstāve – secinājušas, ka vecākus visvairāk satrauc bērnu nevēlamie draugi un padomi efektīvai komunikācijai.

Landsmane akcentē, ka viena no senākajām atkarībām, ko zinātnieki pētījuši gadu desmitiem, ir alkoholisms, turklāt oficiāli atzīts, ka tā ir slimība – tāda pati hroniska slimība kā cukura diabēts, celiakija vai cita līdz galam neizārstējama saslimšana.

Tāpat pierādīts, ka 50% gadījumu atkarību veidošanos ietekmē ģenētika, 50% - psihosociālie faktori – vide, kurā cilvēks dzīvo un sāk lietot alkoholu. Tas nozīmē, ka ne vienmēr ģimenēs, kurās iepriekš jau konstatēta alkohola atkarība, tas noteikti skars arī nākamo paaudzi. Taču sociālā vide, kurā pusaudzis dzīvo, var radīt apstākļus alkohola lietošanai.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA