foto: LETA
Rinkēvičs sola, ka Latvija turpinās aizstāvēt savas galvenās intereses ES daudzgadu budžetā
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Politika
2019. gada 16. septembris, 20:17

Rinkēvičs sola, ka Latvija turpinās aizstāvēt savas galvenās intereses ES daudzgadu budžetā

Jauns.lv / LETA

Latvija turpinās aizstāvēt savas galvenās intereses Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā, šodien, piedaloties ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē Briselē, paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Somijas prezidentūra, gatavojoties 17.oktobra un 18.oktobra Eiropadomei, šodienas sanāksmē informējusi par aktuālo situāciju un panākto progresu ES daudzgadu budžeta sarunās, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. Savukārt Rinkēvičs uzsvēris, ka Latvija iestājas par savlaicīgu vienošanos attiecībā uz ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam, tomēr vienlaikus laika grafiks nedrīkst ietekmēt lēmumu kvalitāti.

Ārlietu ministrs arī apliecinājis, ka Latvijas pozīcija ES daudzgadu budžeta jautājumā nav mainījusies. "Mēs turpināsim aizstāvēt savas galvenās intereses ES daudzgadu budžetā, kas paredz pietiekama finansējuma nodrošināšanu Kohēzijas politikai un Kopējās lauksaimniecības politikai, turpināsim iestāties par tiešmaksājumu izlīdzināšanu nākamajā plānošanas periodā, lauku attīstības atbalstu, kā arī turpināsim uzsvērt "Rail Baltica" projekta nozīmi," teicis Rinkēvičs.

Sanāksmē notikusi arī diskusija par likuma varas stiprināšanu ES. Rinkēvičs atgādinājis, ka Latvijas nostāja ir bijusi konsekventa, proti, ES ir vērtību savienība, tāpēc visām ES dalībvalstīm jāievēro augstākie likuma varas, demokrātijas un cilvēktiesību standarti.

Viņš arī apgalvojis, ka Latvija atbalsta likuma varas stiprināšanu, kā arī esošo un jauno mehānismu sinhronizēšanu, vienlaikus visiem mehānismiem jābūt skaidri definētiem, nediskriminējošiem, kā arī tiem nav jārada papildu administratīvais slogs un nav jāmaina līgumos noteikts institucionāls līdzsvars. Ministrs uzsvēris, ka veiksmīgākā stratēģija, kā efektīvāk uzrunāt likuma varas izaicinājumus, ir dialogs un sadarbība.