foto: LETA
Novadu reformas process jau aizvirzījies pāri pusei; iedzīvotājus aicina iesaistīties
2019. gada 28. augusts, 15:45

Novadu reformas process jau aizvirzījies pāri pusei; iedzīvotājus aicina iesaistīties

RīgaTV 24

“Tagad notiek konceptuālā ziņojuma saskaņošana valdībā par to, kāds varētu būt jaunais administratīvais iedalījums un no rītdienas saskaņošanai tiks nodots arī jaunais likumprojekts, kas paredz jauno administratīvo iedalījumu,” tā RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Juris Pūce (A/P!).

Ministrs norādīja, ka teritoriālā reforma esot pāri pusei no kopīgā procesa. Ir aizvadītas konsultācijas ar pašvaldībām, notikušas 30 tikšanās, kurās piedalījušies 114 pašvaldību deputāti, bet kopskaitā šajās sanāksmēs ir piedalījušies vairāk nekā 1400 cilvēku.

“Mēs esam tai daļā, kur notiek konkrētu normatīvo aktu saskaņošanas process, šajā procesā var piedalīties gan pašvaldības, gan iedzīvotāji,” norādīja Pūce.

“Tos priekšlikumus, kuros iedzīvotāji saka, ka viņu pakalpojumu patēriņa paradumi ir savādāki, mēs analizējam izmantojot statistikas datus, kas ir mūsu rīcībā, mēs novērtējam, vai tas tā ir, un uz cik lielu iedzīvotāju daļu tas attiecas un tad ir iespējams veikt kādas korekcijas,” norādīja VARAM ministrs.

Pūce arī norādīja, ka viena šāda korekcija šīs reformas saskaņošanas gaitā Pierīgā arī tapa - gan iedzīvotāji, pašvaldību deputāti, gan visas pašvaldības kopumā aicināja veikt šādas korekcijas un rezultātā Pierīgā tapa Stopiņu, Garkalnes, Ropažu un Vangažu kopīgs novads, kas iepriekš nemaz nebija plānots.

Turpinoties sabiedriskās apspriešanas procesam, iedzīvotājiem ir iespēja savus priekšlikumus iesniegt rakstveidā, kā arī jautājumus uzdot, zvanot uz zvanu centru, ko, pēc ministra teiktā, iedzīvotāji arī izmanto, sūtot tādus jautājumus, kā, piemēram - kāda būs pašvaldību pakalpojumu pieejamība. Pūce arī stāstīja, ka šie dati, kas iegūti gan no zvanu centra, gan no e-pastiem, regulāri tiek analizēti.

foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā pašvaldību karte.