foto: Siguldas novada pašvaldība
Brūkošais Peldu ielas posms Siguldā slēgts arī gājējiem
2019. gada 26. augusts, 17:23

Brūkošais Peldu ielas posms Siguldā slēgts arī gājējiem

Jauns.lv / LETA

Transportlīdzekļu un gājēju kustībai slēgts saplaisājušais Peldu ielas posms Siguldā, informē Siguldas novada domē.

Kopš Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošajā Peldu ielā tika konstatētas dziļas plaisas brauktuves virskārtā un vairākus metrus no krasta pamanīta vieta Gaujā, kurā novērojama saduļķota ūdens veidošanās, tiek veikta teritorijas uzraudzība un izpēte, kā arī iegūto datu izvērtēšana.

Siguldas novada pašvaldība situācijas izvērtēšanai Peldu ielā piesaistīja ģeologus, kas veikuši ģeotehnisko izpēti un ģeoradara mērījumus. Tāpat pēc Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) iesaistīšanas situācijas novērtēšanā objektu apsekoja BVKB eksperts, kurš atzina, ka līdz šim pašvaldības veiktās darbības ir pamatotas, kā arī ieteica drošības apsvērumu dēļ arī turpmāk slēgt gan transporta, gan gājēju kustību šajā ielas posmā.

Pašvaldība aicina Siguldas iedzīvotājus un viesus ievērot zīmes par aizliegumu pārvietoties Peldu ielas norobežotajā posmā, uzņemoties atbildību par savu drošību.

Pēc ekspertu atzinuma sniegšanas Siguldas novada pašvaldība informēs par tālākajām darbībām Peldu ielā.

Jau ziņots, ka 16.augustā Siguldā, Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošajā Peldu ielā, tika konstatētas būtiskas plaisas ielas virskārtā, savukārt vairākus metrus no krasta pamanīta vieta Gaujā, kurā novērojama saduļķota ūdens veidošanās. Ņemot vērā, ka Peldu iela, kas sākas no Gaujas tilta un ved līdz pat Kaķīškalnam, izbūvēta dažviet gar pašu upes krastu, jau agrāk līdzīgas situācijas ir novērotas, Gaujai mainot krasta līniju.

Pirmie būvinženieru un ģeologu apsekojumi apstiprina, ka plaisas ielas virskārtā nav saistītas ar ielas konstrukciju vai lietusūdens novadīšanas sistēmu. Visticamāk, ka ielas bojājumi un duļķainais ūdens, kas ieplūst Gaujā, liecina, ka norisinās Gaujas senielejai raksturīgie ģeoloģiskie procesi - dažādu noslīdējumu, izskalojumu un jaunu alu veidošanās, kā arī avotu izlaušanās Gaujas Nacionālajā parkā pie Siguldas ir normāls process, un ik gadu stāvajās Gaujas senielejas nogāzēs un sānu gravās notiek aktīvi ģeoloģiski procesi zemes virskārtā. Baltijā vieni no aktīvākajiem ģeoloģiskajiem procesiem notiek Gaujas ielejā tieši pie Siguldas, informēja pašvaldībā.

Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs Gaujas senielejas, atrakciju parka "Tarzāns" un pilsētas peldvietas apmeklētājus aicina automašīnas novietot Svētku laukuma - Leona Paegles ielas 21 apkaimē, kā arī blakus esošajās ielās.

Tēmas