foto: Edijs Pālens/LETA
“Sirmgalve sēž uz grīdas, vadītājs kliedz” - aculiecinieci šokē incidents kādā Rīgas minibusā
Lai arī vecā kundze tik tiešām nokrita un cieta, aculiecinieces atstāsts un "Rīgas mikroautobusu satiksmes" teiktais īsti nesaskan.
Sabiedrība
2019. gada 14. augusts, 15:05

“Sirmgalve sēž uz grīdas, vadītājs kliedz” - aculiecinieci šokē incidents kādā Rīgas minibusā

Jauns.lv

Nedēļas sākumā portālā “Facebook” ievērību guvis kādas Rīgas mikroautobusu satiksmes (RMS) pasažieres atstāsts par redzēto brauciena laikā. Viņa apgalvo, ka kāda vecāka kundze ar invaliditāti smagi nokritusi šofera manevru dēļ un nav saņēmusi pienācīgu palīdzību.

“Kārtējais šoks par vienaldzību. Braucu ar [RMS] minibusu uz P. Stradiņa slimnīcu. Pieturā iekāpj sirma kundze ar maisiņu rokā. Pirms viņa paguvusi apsēsties, vadītājs strauji uzsāk braukt un kundze, cenšoties pieķerties pie roktura, zaudē līdzsvaru... īss izmisuma brīdis, kliedziens un viņa nokrīt, atsitoties pret sēdekļiem. Nokrīt un guļ. Apkārt sēdošie skatās. Vadītājs pagriežas, sašutis apjautājas, vai viss kārtībā un sāk kliegt uz viņu. Pārējie turpina vērot – sirmgalve sēž uz grīdas, vadītājs kliedz,” portālā “Facebook” raksta Ilona Koškina.

Pēcāk viņa izspraukusies no aizmugures sēdekļa, piecēlusi sirmgalvi, iesēdinājusi viņu sēdeklī un kopā ar citu kundzi gados savākusi sievietes izbirušās mantas.

“[...] Vadītājs turpina vervelēt, lai viņa piesprādzējas. Piesprādzējot kundzi, saprotu, kā tā sanāca – viņai ir tikai viena roka... Kundze sēž klusu, viņai birst asaras, palūdz man kabatlakatiņu. Šoferis ik pa laikam pagriežas un sabrēc, ka esot tak jāturas, pat neapjautājoties, vai nevajag palīdzību, jo kritiens bija smags. Apskatīju – nobrāzts veselās rokas elkonis, kundze klusi turpina raudāt. Daļēji no sāpēm, šoka, bet arī no aizvainojuma. Runāju ar viņu, pieturā palīdzu izkāpt, bet pašai kaklā asaru kamols, gribas raudāt. Kā tā – invalīds ir pakritis, bet tā vietā, lai noskaidrotu, kā jūtas, uz viņu tiek kliegts. Kā šādi cilvēki var strādāt maršrutā, kurš ved uz slimnīcu?” teikts Ilonas “Facebook” ierakstā.

RMS apgalvo, ka aculieciniece stāsta nepatiesību

Jauns.lv sazinājās ar RMS, lai noskaidrotu, vai konkrētais incidents un minibusa vadītājs ir identificēts.

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Lazdiņa atklāj, ka RMS ir identificējis 271. maršruta minibusa vadītāju, kurš vakar, 13. augustā, ap plkst. 12.52 brauca no 13. janvāra ielas virzienā uz P. Stradiņa slimnīcu.

RMS esot veikta iekšējā pārbaude, lai pārbaudītu Ilonas Koškinas “Facebook” publicēto komentāru.

“Noskatoties video ierakstu ir redzams, ka kundze nenokrita uzreiz pēc iekāpšanas minibusā, kā apgalvo I. Koškina, bet gan pēc luksofora, kas atrodas pirms pagrieziena uz Akmens tilta. Pārbaudot arī GPS datus ir redzams, ka vadītāja braukšanas ātrums šajā ceļa posmā bija 15-16km/h,” rakstiski atbildēja RMS pārstāve.

Turklāt RMS rīcībā esošajā video esot redzams, ka vadītājs piebrauc malā, apstājas un pagriežas virzienā uz salonu. Arī klātienē, runājot ar minibusa vadītāju par notikušo, viņš esot apgalvojis, ka piedāvājis kundzei palīdzību, taču pasažiere atbildējusi, ka viss esot kārtībā.

“Piecēlās I. Koškina un tieši viņa ir uzsākusi vārda apmaiņu ar minibusa vadītāju, nevis vadītājs ar kundzi,” piebilda Lazdiņa.

foto: RMS arhīvs
Kā apgalvo RMS, konkrētā maršruta minibusa GPS izdrukā esot redzams, ka vadītājs incidenta brīdī (atzīmēts ar sarkano piespraudi) esot braucis vien ar 16km/h ātrumu un pats incidents noticis krietni pēc iekāpšanas minibusā pieturā "13. janvāra iela".

Minibusa vadītājs esot viens no labākajiem darbiniekiem

“RMS izsaka pateicību I. Koškinai par sniegto palīdzību kundzei, taču pauž nožēlu, ka ar šādu ierakstu viņa ir maldinājusi pārējo sabiedrību, sagrozot faktus. Uzņēmums centās sazināties, taču nevarēja publiski atbildēt, jo komentāru var uzrakstīt, ja ir apstiprināta draudzība ar šo personu. RMS pauž nožēlu, ka šādā veidā augstāk minētā persona izmanto gados veca cilvēka nelaimi, lai celtu savu popularitāti un palielinātu savu sekotāju skaitu,” pauda RMS.

Jāpiebilst, ka, kā novēroja Jauns.lv, RMS oficiālais “Facebook” konts ir publicējis atbildi aculiecinieces ievietotajā ierakstā īsi pirms tā izsūtīšanas medijiem.

Ierakstu plaši komentē arī citi portāla lietotāji, tostarp “Rīgas Satiksmes” konts, kurš jau sākotnēji pārvirzīja šo incidentu un ar to saistītos jautājumus RMS virzienā.

Diskusijai sociālajos tīklos var sekot līdzi šeit:

Minibusa vadītājs, pēc Lazdiņas teiktā, esot viens no labākajiem uzņēmuma darbiniekiem, kurš vienmēr brauc, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus: “Minibusa vadītājs lūdza caur uzņēmumu atvainoties sirmajai kundzei viņa vārdā par notikušo un pauž nožēlu, ka neviens no sēdošajiem pasažieriem nav piecēlies jau pašā sākumā un palaidis apsēsties, redzot sirmo kundzi ar invaliditāti.”

Tēmas