foto: Paula Čurkste/LETA
Valdība solīja nodokļus nemainīt, bet ietaupīšanas nolūkos pieļauj to kāpumu jau nākamgad
Pagaidām gan politiķi skaļāk runā par iespējamajiem nodokļu samazinājumiem, bet to, kuri nodokļi varētu kāpt – pagaidām neatklāj.
Politika
2019. gada 12. augusts, 22:46

Valdība solīja nodokļus nemainīt, bet ietaupīšanas nolūkos pieļauj to kāpumu jau nākamgad

lsm.lv

Intensīvi turpinājās arī sarunas par nākamā gada budžetu. Kā ierasts - visam naudas visticamāk nepietiks un jau tiek meklēti veidi, kā ietaupīt. Šodien arī izskanēja, ka vairāki koalīcijas partneri pieļauj jau nākamgad mainīt nodokļus. Pagaidām gan politiķi skaļāk runā par iespējamajiem nodokļu samazinājumiem, bet to, kuri nodokļi varētu kāpt – pagaidām neatklāj, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Valdība vēl gada sākumā pauda, ka tā apņēmusies līdz 2021. gadam nodokļus nemainīt, pārskatot izdevumus un prioritātes nākamajam gadam, visticamāk, sagaidāmas izmaiņas.

"Jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm. Mums būs piedāvājums. Mēs domājam par PVN atlaidēm, kādā veidā uzsākt sarunas ar nozarēm. Arī tur mums būs piedāvājums," stāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Valdība apsvērusi iespēju piemērot samazināto PVN likmi 5% apmērā grāmatniecības un ēdināšanas nozarēm. Tas nepienāksies automātiski, bet gan, izpildot konkrētas prasības, par ko vēl būs jāvienojas. Pirmdien valdībā spriests par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvājumu jau nākamgad celt gan minimālo algu līdz 500 eiro mēnesī, gan neapliekamo minimumu.

"Nu, ja naudas nav, tad naudas nav. Var izdarīt to, ko var izdarīt," komentēja Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

JKP priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmanis ir noskaņots optimistiski, uzskatot, ka neapliekamā minimuma celšana izmaksātu vairāk nekā 100 miljonus eiro, kas jau nākamgad esot izdarāms.

"Ne valdības deklarācijā, ne kur citur nav nekas rakstīts, ka izmaiņas ir jāveic tikai 2021. gadā. Es esmu diezgan drošs, ka bez nekādu izmaiņu veikšanas 2020. gada budžetu nevarēs piecu partiju koalīcija vienkārši pieņemt. Tas ir atklāti, godīgi jāpasaka," uzsvēra Feldmanis.

Vaicāti, vai kādi nodokļi varētu pieaugt, politiķi savās atbildēs bija izvairīgi.

"Katrā ziņā tas būtiski neskars plašas iedzīvotāju grupas, ja tas arī notiks," teica Zakatistovs.

Vairāk informācijas par plānotajiem nodokļiem un to ietekmi uz nākamā gada budžetu politiķi sola nākamnedēļ.