foto: LETA
"Pasažieru vilciens" līdz ar jauno elektrovilcienu iegādi plāno būtiski palielināt pārvadāto pasažieru skaitu
Sabiedrība
2019. gada 30. jūlijs, 08:17

"Pasažieru vilciens" līdz ar jauno elektrovilcienu iegādi plāno būtiski palielināt pārvadāto pasažieru skaitu

Jauns.lv / LETA

"Pasažieru vilciens" līdz ar jauno elektrovilcienu iegādi plāno būtiski palielināt pārvadāto pasažieru skaitu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" atzina kompānijas valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka pagājušajā gadā "Pasažieru vilciens" pārvadāja kopumā 18 miljonus pasažieru, bet līdz ar jauno elektrovilcienu iegādi pārvadāto pasažieru skaitu plānots palielināt līdz 25 miljoniem. "Tās ir ļoti piesardzīgas prognozes," sacīja Grigulis, pieļaujot, ka attiecīgās prognozes tiks pārsniegtas.

"Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka jaunajos elektrovilcienos būs par 40% vairāk sēdvietu nekā esošajos vilcienos. "Esošajos 26 vilcienos ir apmēram 10 000 sēdvietu, bet jaunajos elektrovilcienos būs apmēram 14 000 sēdvietu. Tas palīdzēs maksimuma stundās uzlabot pārvadājumu kvalitāti," sacīja Grigulis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Pasažieru vilciens" šodien slēgs līgumu ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" ("Škoda") par jaunu elektrovilcienu piegādi. Līguma parakstīšana notiks plkst.10 Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā.

Līgumu par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi parakstīs Grigulis, kā arī "Pasažieru vilciena" valdes locekļi Inga Vagele un Aldis Daugavvanags. Savukārt vilcienu ražotāju "Škoda" pārstāvēs tā valdes priekšsēdētājs Martins Bednarcs un valdes loceklis Milošs Brončeks. Pasākumā piedalīsies arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Jau ziņots, ka pēc vairākkārtējām pārsūdzībām 3.jūlijā Iepirkumu uzraudzības birojs noraidīja Spānijas uzņēmuma "Patentes Talgo" ("Talgo") sūdzību par "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu un atļāva "Pasažieru vilcienam" slēgt 241,889 miljonu eiro vērto līgumu ar "Škoda". Savukārt Ministru kabinets 16.jūlijā atbalstīja valsts budžeta ilgtermiņa saistības 255,889 miljonu eiro apmērā "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkuma finansēšanai.

Jauno elektrovilcienu projekta, tostarp 32 elektrovilcienu, rezerves daļu fonda pieciem gadiem un elektrovilcienu uzturēšanas iekārtu iegādes, kā arī vilcienu remontu centra izbūves kopējās izmaksas ir 255 888 753 eiro. No šīs summas elektrovilcienu iepirkuma līguma, kurā ietilpst arī personāla apmācības, iekārtas elektrovilcienu uzturēšanai un rezerves daļu fonds, summa ir 241 888 753 eiro un remontu centra jeb depo būvniecība provizoriski izmaksās 14 miljonus eiro.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās